lite annorlunda september

September har kört igång med dunder och ståhej. Jag inledde min församlingspraktik i fredags och hittills har det varit full rulle. Jag tror jag har träffat nästan alla som jobbar i församlingen som jag praktiserar i nu, och roligt har det varit. Supertungt men samtidigt helt sjukt lärorikt och ja, roligt. Det känns bra och jag ser fram emot att se ännu mer än vad jag gjort hittills. Den här veckan väntar ändå lite kortare dagar men med alldeles nytt program.

Samtidigt saknar jag Åbo något förfärligt. Att inte vara där (för första gången på typ fem år eller nåt), i min studiestad, när alla andra är där och inleder sitt studieår känns förjävligt. Visst, jag har ju också inlett studierna igen, eftersom jag gör min praktik, men att vara på en helt annan ort och missa gulisar och annat skoj smakar trä. Ändå är jag positiv, om saker och ting går som det ska är detta mitt sista studieår och då kommer jag oberoende att befinna mig annanstans än Åbo nästa höst. Så lite Åbo-blues är väl helt förståeligt samtidigt som jag bara drömmer om den där dagen när jag står med magisterspappren i handen. Det är dock en liten väg dit ännu...

Annars njuter jag just nu av min lediga dag och gör sådant som jag lagt åt sidan nu alltför länge (typ min praktikrapport för skribapraktiken, hehe). Sköt om er!

04.09.2017 kl. 11:18

om en höstlista

Överraskande att blogginspirationen återfinner sig när det är dags att skriva en predikan. Egentligen är jag inte alls överraskad, för this is my life, liksom. Men jo, det har kommit lite förfrågningar från några håll om bloggen så hittade en söt liten höstlista på sevedays.fi som jag tänkte fylla i för att jag kan (och ratata inte har en egen ännu ivf).

Man vet att det är höst när:
När man behöver ha sockor i skorna och måste lägga shortsen på hyllan för att dra fram långbyxor igen. Då jag är hemhemma så är ett säkert tecken på höst det att mamma börjar koka ihop olika soppor till vardagsmat, helt mysigt!

Låt som ger mig höstkänslor:
Supersvår fråga... kommer inte att tänka på nån specifik låt, men jag associerar starkt med hösten är Linnea Henriksson, Veronica Maggio och Melissa Horn. Mycket svenskt helt enkelt. 

I höst vill jag klä mig så här:
I mysiga kläder. Jag älskar att kunna dra på flera lager, men är också den människan som svettas ihjäl under för varma dagar på hösten. Så typ i klänningar, mysiga tröjor och ja, sköna skor.

Hösten doftar:
Förmurknande löv, våt mossa och skog. Låter kanske sådär superfräscht, men alltså hösten och alla dess dofter!

Det bästa med hösten:
Alla dofter, färger och den där första frosten som gör att det blir sådär krispigt i luften.

Det sämsta med hösten:
Mörkret när det ösregnar och hela världen är helt grå.

Mat som jag förknippar med hösten:
Olika soppor som mamma lagar hemhemma, olika pastarätter och så studentluncher.

En höstkväll spenderas:
Hemma med ett glas vin eller en kopp te. Förhoppningsvis i gott sällskap. 

En sak jag ser framemot i höst:
Allt nytt och spännande som kommer hända och sen alla färger och dofter.

31.08.2017 kl. 14:33

5+1 random saker om mig just nu

Igår fick jag ett meddelande i en av de många lägerwhatsapp grupper som jag är med i. Där bad ungdomsarbetsledaren oss alla att presentera oss själva och vilken roll vi har på lägret. Sen skulle vi berätta någon rolig detalj om oss själva. Det är sällan jag har något roligt sådär att ta direkt, men efter att nu funderat i ett drygt dygn så har jag kommit fram till några saker.

 1. Jag kan inte (läs: vågar) slå kullerbyttor. Varken bak eller fram. Det är livsfarligt. Onödigt att fråga om jag kan hjula heller...
 2. När man äter sånadär kärnfrukter, typ aprikoser/nektariener eller vad de nu heter, så om de är jättesmå tar jag bort "stammen" och äter upp hela frukten innan jag spottar ut kärnan, så lite sådär som man äter ett körsbär... eller?
 3. För tillfället odlar jag och min syster ett avocadoträd tillsammans. Det är bland det roligaste och mest tålamodiga vi gjort på flera år tillsammans.
 4. Det här är alltid omdebatterat, men jag biter i glassen när jag äter den.
 5. Jag har ingen/inget (?) CV. Ska på anlagsprövning i augusti och man ska ha med sig ett CV, men jag har inget. Har nån gång skrivit ett CV till en engelska föreläsning men det finns inte kvar längre. Känns liksom ganska o-vuxet.
 6. Jag är så sista minuten-människa som en bara kan vara. Visst är det skönt att ha saker planerade på förhand, men liksom ofta så planerar jag arbetspass/andakt/predikan just innan. Hehe. Inte kanske världens bästa vana, även om jag bättrat mig en del på sistone så blir det nog att skärpa sig ännu mera i framtiden...
22.06.2017 kl. 17:57

Valamo kloster

I förrgår steg vi upp innan sju med mamma och åt en yogurth innan vi tog våra små weekend-bags och satte oss på en buss med Kullo marthaförening. Vi styrde kosan österut, mot Valamo kloster, där vi skulle sova över en natt och få bekanta oss med klostret.

Trots att jag var den yngsta deltagaren och ålders medeltal gick nånstans kring 50+ så var det en riktigt lyckad resa med vinprovning, god mat och fint väder. Fast lite bussproblem hade vi nog, men inget som blev alltför stort. Tycker det är sjukt fascinerande egentligen att folk väljer att gå i kloster och ägna hela sitt liv på ett mer konkret sätt till Gud och kyrkan. Men har inte så mycket mer att säga än detta. 

Ps. Vill man läsa mer om Valamo så kan ni klicka här.

21.06.2017 kl. 12:36

Bucket list for summer

Eftersom de flesta av oss fått sommarlov nu, eller åtmistone tror sig ha sommarlov nu så cirkulerar en sommar-bucket list runt på bloggarna. Eftersom jag är, som många vet, en vän av listor så tänker jag också lista mina mål för sommaren.

 • Vara ute i massor. Alltså, ta långa promenader utomhus, sitta på uteserveringar, ligga i hängmattan, läsa ute och ja, allt sånt.
 • Njuta av de ljusa kvällarna, men också av de mörka. För vad är nu mysigare en en ljus sommarkväll eller då det börjar mörkna i augusti och man kan tända ljus?
 • Träffa kompisar och göra roliga saker, typ ta en kaffe eller gå ut på promenad, hänga på uteserveringar eller på stugor.

 • Försöka ta mig till Åland och till Runsala. Ajo, och Åbo slott och Kakola borde nog också få sig en tur.
 • Vara mera i Åbo överlag. Få se hur detta går med den lägertrötthet jag lider av nu mera...
 • Fixa något galet med håret. Typ pastellfärger eller kanske något annat... Skulle lite villa ha silver-hår. 

Egentligen så har jag inte sådär jättemycket inplanerat i sommar. Men ska få åka till Valamo och se på klostret där inkommande måndag och i juli åker jag på teater, så något gör jag åtminstone! Haha, får nog ta och fylla i här sen när jag kommer på något mer specifikt!

13.06.2017 kl. 19:16

en resa till Israel

Några gånger har jag redan nämnt resan till Israel som gjordes från vår utbildningslinje. Själv satt jag med i reseplaneringskommittén, och att i ett drygt år sitta och planera och tänka på en resa som till sist blev av känns så sjukt bra! Egentligen har hela våren varit rätt så overklig när det kom till kursen som gick i samband med resan. Jo, vi har lärt oss massor om landets historia och dess folk, men ändå ville inte hjärnan (eller kroppen) hänga med att det verkligen blir en resa i slutet av läseåret. Å vilken resa sen!

Uppe: 1. Bland de första bilderna jag tog när vi kom till Israel. 2. En bild från en innergård med så fina valv någonstans i Jerusalems gamla stad. 3. Klippmoskén. En så otroligt färgglad och fin byggnad!
Nere: En selfie som vi tog då vi besökte Klippmoskén. 

De nio dagar som vi var i Israel var fullproppade med program och ändå så otroligt chill. Vi hade en bra grupp på 17 människor som åkte iväg (och alla kom hem!) och som på sitt sätt gjorde resan oförglömlig. Vi började med att sova fem nätter på Svenska Teologiska Institutet (STI) i Jerusalem varifrån vi sedan gick på guidningar både till Jerusalems gamla stad och till Västbanken.
I Jerusalem fokuserade vi mest på att se hur religionerna och människorna lever sida vid sida, tätt inpå varandra. Det liksom fanns i luften, tillsammans med doften av damm, kryddor och en aning svett.

Uppe: 1. En bild från berget Gerizim. Samariternas heliga berg och utsikt över en av byarna som låg intill. Sjukt häftigt berg där det kanske ha funnits ett tempel. 2. En selfie från ett berg i norr, alldeles när berget Hermon. I bakgrunden kan man se Libanon/Syrien. Gränsen ligger supernära! 3. Herodes tempel på Masada. Eller ja, det som finns kvar av det. I bakgrunden (om man riktigt tittar) kan man se Döda Havet.
Nere: 1. & 3. Vy från Masada ut mot Döda Havet, eller det som finns kvar av Döda Havet. Okej, det finns lite till, men vattnnivån har sjunkit rejält fick vi veta. 2. En till selfie på samma berg/kulle som i övre bilden.

Medan vi var i Jerusalem hann vi se både den Heliga gravens kyrka som Klippmoskén och Klagomuren. Även om min absoluta favorit var Hesekiels tunnel där vi ibland hade vatten upp över knäna. Det hade varit en lång och ganska varm dag med en lång guidning om arkeologi och att sedan få gå en halv kilometer i skydd från solen i svalt och klart (!!!) vatten tillsammans med tusen andra. Tunneln i sig var kanske inte den mysigaste sådär i storlek, eftersom vi ofta duckade eller nästan ville gå sidänges för att det var så trångt.

1. En bild från Tel Dan. Även här var vi super nära gränsen mellan Libanon, Syrien och Israel. Det här bar en bit ifrån det där berget/kullen som vi tog selfien på. 2. Vattenfallet i Banias park. Så sjukt coolt! 3. En åsna i en liten by utanför Jerusalem, Artas. Här var det superfint och människorna var jättetrevliga. En av de bättre dagarna också!

När vi sedan lämnade Jerusalem bakom oss och styrde vår hyrda buss mot Tiberias stad nära Golan kullarna fick vi både vara uppe på Masada och flyta i Döda Havet. Lördagen, som gick åt till att besöka just dessa två ställen var nog bland de roligaste dagarna. Först fick vi nämligen åka till Masada för att åka upp på berget och se hur stort det egentligen var där uppe. Likom galet stort med en massa ruiner och grymt mycket historia.
Fortsättningen med Qumran och grottorna där man hittat Döda Havs rullarna var också coolt, och vi typ småsprang upp till en grotta, för tydligen är man inte äkta exeget om man inte gjort detta. Efteråt var det rejält varmt, men en glass och kunskapen om att vi skulle simma till näst hjälpte massor. Döda Havet blev en succé, åtminstone enligt mig. Det var superskönt att bara flyta runt och förundras över hur vatten definitivt inte borde fungera såhär.

När vi begav oss mot Nasaret efter dagar på Gennesarets sjö och besök till en hel del kristna kyrkor byggda på viktiga plaster för Jesu underverk m.m. var det konstigt att över hälften av resan redan låg bakom oss. Allting kändes så overkligt och ja, vi var ju verkligen där men hjärnan hade inte hunnit processa allting ännu.
I Nasaret tänkte vi dessutom bli tvungna att sova på gatan (ett gäng på fyra människor), eftersom hotellets reception redan stängt och låst sina dörrar. Tur fick vi tag på en på insidan som sedan kunde komma och släppa in oss. Haha, ännu idag så kan jag le elelr småfnissa åt minnet när jag tänker på hur vi sen stod i hotellkorridoren och fnissade åt vår lilla miss.

Det andra absoluta favorit resemålet var Caesarea, en liten hamnstad där det fanns ruiner från jättejätte långt tillbaka i tiden. Det var kanske inte ruinerna så mycket som det alldeles turkosa havet med de vilda vågorna. Har så ofta funderat över varför jag alltid fascineras av vatten. Men de återspeglar ett visst lugn med oanat djup. Med okontrollerbar styrka och ilska. Liksom, både storm och lugna vatten gör mig lugn. Så ni kanske kan förstå varför jag tyckte så mycket om just denna plats och att plocka snäckor på stranden.
 

Helt förlorat var inte heller den lilla "djungeln" vi såg i Tel Dan och sedan ett vattenfall i Banias park. Kontrasten var enormt stor i jämförelse med t.ex. Qumran där det var så gott som öken all the way around. Här var det frodigt grönt och mycket vatten. Tänk att ett land med vattenbrist kan ha ett vattenfall. Det var lite svårt att föreställa sig detta när man gick genom "djungeln" eller stod vid vattenfallet och hörde dånet.

Från Caesarea. Bilden har nyligen varit på bloggen, men behövdes absolut publiceras en gång till för att det var  vackert!

Resan avrundades med att vi kom till Tel Aviv och fick ha en halv dag ledigt då vi bl.a. kunde ligga på stranden och sedan shoppa kändes enormt skönt och som en bra motvikt till all fakta och information som vi fått ta del av.
Efter lite för spännande tider på flygfältet återvände vi hem. Riktigt skönt att komma hem och sen bara få ta lite off-tid för sig själv hemhemma.

03.06.2017 kl. 14:57

stairs

En löjligt lycklig liten loppa som sitter på trappan någonstans i Nasaret. Är ännu lite borta, men verkligheten börjar komma tillbaka igen och det känns som om det var en evighet sen vi kom hem. Men man mårar på, och fastän studierna smakar trä för tillfället så får jag kanske ändå något gjort. Har dock inga tankar att summera än, vilket bådar illa för inlärningsdagboken...

27.05.2017 kl. 16:29

snart snart snart

Imorgon åker vi till Israel. Det ska bli så spännande & roligt. Samtidigt känns hela kroppen tung och huvudet släpar efter. De senaste veckorna har jag liksom känt mig trött och hängig, kanske för att en flunssa härjat runt och tagit en efter en sen walborg, kanske den tagit mig också? Kanske för att min kropp försöker berätta något för mig (hej upfuckad dygnsrytm)?

Medan jag ligger i soffan (ute på terrassen!!!) och halvslumrar så tänker jag bara på hur skönt det ska bli med lite sommar och sol och ingen stress kring studierna. Känna vinden i håret och solen kittla en i ansiktet med sin värme. Burra ner mig i hängmattan och sova bort några timmar av eftermiddagen, eller ligga i svala lakan på morgonen och sen stiga upp när doften av kaffe blir för stark. Kila över till min moster och dricka kaffe och äta örfilar. Eller besöka mormor och äta solvarma jordgubbar direkt ur landet. Ligga ute på terrassen i soffan och lyssna till ett mjutk sommarregn eller en ordentligt regnskur och åskans buller. Mmm.. snart snart snart! Israel, sommar, sol, vänner, skratt och läskande drycker. Ojoj så jag längtar!

14.05.2017 kl. 17:13

Åbo domkyrkas torn

Rubriken säger sig självt. För en dryg vecka sen tassade jag och några andra teologer upp till domkyrkans torn med guidning av en av vaktmästarna.
Tänkte nog jag skulle dö, vilket jag nästan gjorde p.g.a. extremt branta tegelspiraltrappor. Men här sitter jag ännu idag och är riktigt glad och nöjd att jag faktiskt vågade mig upp dit. Jag och Heidi spexade till det och tog selfies precis som vi gjorde när vi var i Gdansk.

Även om det annars skulle ha varit en totalt bortkastad resa (vilket det definitivt inte var) så var vyn så fin & vi hade sån tur med vädret. Superfiilis!

03.05.2017 kl. 11:16

10 saker som jag blir glad av.

För att skapa lite balans i allting så kommer det nu en lista på 10 saker som jag mer än väl förstår mig på eller som jag gläds åt. Har liksom lite extra bra fiilis nu efter påsk. Underbart!

 1. Solen. Hihi, jag blir bara så glad. Det må vara den kallaste påsken på länge men allt solsken gjorde mig jätteglad.
 2. Hundpussar. Även om våra hundar inte har den fräscaste andedräkten så blir en bara så glad av när de möter en med viftande svansar och ger en massor av pussar.
 3. Sovmorgnar. Aaah, vet inte när jag senast inte behövt vakna utan väckarklocka och sen inte ha ett måste att ta mig någonstans.
 4. Memma. Mmmm. Säga vad ni säga vill men memma, mmmm!
 5. Vårskor. Skulle gärna införskaffa ett par till, men redan det att jag kan ta på mig mina fina svarta sticka-i skor gör mig bara oerhört glad.
 6. Studiekompisarna. Dessa fina kamrater som kommer på de mest finurliga inslagen i min vardag.
 7. Att få lön. Har börjat få lön igen så det klirrar fint och gör att jag inte behöver se efter varendaste en liten cent jag använder.
 8. Bullet Journal. Har sedan februari varit en stolt ägare till min fina BuJo. Ett utmärkt sätt att planera livet OCH få utlopp för kreativiteten.
 9. Husmanskost. Mm, lite mera mat på listan bara!
 10. Jag har äntligen ny profilbild. Äntligen!

Lite smått och positivt. Känns nog riktigt bra nu även om stressen gnager på en att göra saker. Men nu kämpar vi vidare med ett leende på läpparna.

18.04.2017 kl. 11:00

Laura || 25 || Åland || Teologi

En blogg om vardagsliv blandat med resor och allt det där som sätter lite extra smak på livet. En plats där jag kan lufta tankarna och samtidigt själen, för det gör en människa gott.

Studerar teologi, men jobbar för tillfället i en församling på Åland. Så dörren från studielivet till arbetslivet står på glänt och jag med en fot i vardera liv. På fritiden försöker jag ägna mig åt roliga saker och livsnjuteri. Som någon lade det så vacker, så är även jag, nybliven livsnjutare.

kiva: hösten, skumppa, vin i gott sällskap, kaffe, hundar &katter, skratta tills jag knappt kan andas, långsamma morgnar

mindre kiva: framtidsångest, att vara sen, snöslask, korvsoppa, stress, oärliga och egoistiska människor, ondska

Lite länkkärlek:

Hanna

Amanda

Karin

Pastorn och havet

Sabina