om fredagen och dess funderingar

Det har varit en hektisk vecka på jobbet och bloggen har fått lida av detta. Det känns att jag har hittat en arbetsrutin och jag sover bättre för jag sitter inte uppe hela natten och ugglar längre utan försöker komma i säng innan 11. Telefonen sitter firtfarande som fastklistrad i handen, men jag försöker läsa mer också. Det roliga är att jag märker att när jag väl plockar upp en bok och läser har jag väldigt svårt att lägga den ifrån mig. Some things never change.

Det jag nu behöver ta tag i är att få in lite motion i mitt liv. Känner (speciellt den här veckan med massa jobb) att jag inte gör annat än sitter i bilen på väg/från jobbet eller i soffan eller vid matbordet och sen äter och sover. Vädret har dessutom varit riktigt fint nu så att komma ut och röra på sig känns inspirerande (ska nog ta och gå ut idag, solen skiner och jag hoppas på att vara hemma innan kl. 15 från jobbet så). 
Det svåra tycker jag är att hitta annat än promenader. Är fortfarande lite rädd för att börja jogga eftersom min fot tog rejält stryk i somras (och nu är det dessutom sjukt halt ute på gatorna och promenadstigarna... huj) och simning har jag funderat på men inte tagit itu med saken. Allra helst skulle jag ta upp ridningen igen men det är ack så dyrt och tröskeln känns jättehög att sätta igång igen, varför vet jag inte. Men ska försöka bli bättre på detta motionerande nu.

09.02.2018 kl. 12:34

om bokstäver, ord och meningar

En sak jag försöker bli bättre på är att läsa mer skönlitteratur, eller ja, annan litteratur än studielitteratur. När jag studerar så blir det väldigt sällan som jag orkar plocka upp en bok efter att ha läst igenom det jag pluggar. Ska ta itu med det också så småningom men just nu njuter jag ännu av att läsa annat. Dte jag egentligen ville säga är att jag har läst igenom Rupi Kaurs bok The sun and all her flowers. En hel del tänkvärd text i den diktsamlingen. Plockade ut några av dem jag fastnade för lite extra mycket. Äger förstås inga av dessa ord i just denna ordning och inte heller illustrationerna.

Ps. Tack till fina Ina för boken. <3

01.02.2018 kl. 19:28

om de kommande "oxveckorna"

Hälsningar från sjukstugan-ish. Känner mig redan mycket bättre än vad jag gjorde igår, så vill kanske inte riktigt säga att jag sitter i sjukstugan. Men det kan ju ändra längs med dagen, som jag är mer än välmedvetande om. Men ja, tänkte titta in här och ge lite lägesuppdatering eller något. I helgen jobbade/deltog jag i Ungdomens Kyrkodagar. Så idag njuter jag av min veckoledighet medan gårdagen var lägerledighet. Lite komplicerat om jag får säga...

Hur som helst blir det nu som mina oxveckor tar vid, hela februari så kommer jobbet att rulla på och det är mycket som ska hända och som jag ska fixa. Så ja, det är mina oxveckor som nog sammanfaller med många andras oxveckor. Men jag njuter ju av jobbet, så det är egentligen riktigt skönt att liksom få låta det rulla på ordentligt. Samtidigt planerar jag att studera lite, fixa undan en läskurs eller så. I mars tar jag lite minisemester när vi äntligen ska åka iväg med familjen, denna gång till Buenos Aires. Pepp,pepp & pepp!

30.01.2018 kl. 12:47

om en ledig dag

Sitter och njuter av min andra lediga dag den här veckan. Hade lite lyx med mina lediga dagar då jag hade lördagen i förra veckan ledig och sen superkul söndagsjobb (skriftskola, liksom, det bästa jag vet) och så fick jag den här veckans ledigheter nu på måndag och tisdag. Ah, så skönt att hinna vara ledig liksom ordentligt.
Känns bra att det rullar på både när jag är på jobb och när jag är ledig, fast ja, rullar på är kanske aningen fel uttryck eftersom det nog finns små bumps in the road. Inatt gick en av mina sängar sönder nämligen så jag fick börja reparera och laga mitt i natten, haha. Sen är jag också småsur över att min sprayflaska som jag köpte för nån dag sen redan har gått sönder... Suck. Nå, det är ändå relativt småsaker sån tur. Har dock inte hunnit få bra bilder på min juvel till lägenhet så här kommer istället en bild på mina eukalyptus-kvistar.

Annars då? Ja, inget märkvärdigt skulle jag säga. Väntar som bäst på att kaffet ska bli klart så att jag sen så småningom kan ha mitt "lunchkaffe" innan jag styr stegen ut för en promenad. Kände igår att jag blivit hemma nog i lägenheten och på jobbet för att börja utforska min omgivning så tog en ca två timmars promenad för att lite känna efter annat än kärncentrum av Mariehamn.

För övrigt kommer min vecka att bestå av lite jobb och möten samt att åka iväg till Ungdomens kyrkodagar över helgen. Jag har inte varit borta jättelänge från mitt älskade Åbo, men ska bli kul att få träffa I, A och C i Åbo och sen få umgås med H på UK. Hihii, så bra ju! Nu är det over and out för kaffekokaren har puttrat klart.

23.01.2018 kl. 12:29

om en måndag med funderingar

När jag skrev om mina nyårslöften eller saker jag ska tänka på och försöka bli bättre på under 2018 så går det sig nog vägen med en del av grejerna. Vilket känns sjukt skönt egentligen.

Jag skrev ju om hur jag skulle försöka lägga ifrån mig telefonen tidigare och läsa mer för att sen komma i säng i tid. Ja... det har ju gått sådär. Petar nog precis lika mycket på telefonen och har nog inte läst något ännu... MEN, hör och häpna, i över en vecka nu har jag kommit i säng innan elva! Jag tror jag till och med de flesta gånger somnat innan elva. Helt fantastiskt.

Annars så rullar livet vidare, jobbet är fortfarande det bästa någonsin känns det som.
Det ligger nog något i det att en ska göra saker annorlunda från vad en gjort tidigare. Ett litet miljöbyte kändes som just det jag behövde för jag är piggare (jo, jag lägger mig också tidigare men ändå!) och mer nyfiken och ja, helt enkelt mer pepp på saker. Till och med att handla känns som något underbart. 

Summa summarum så är jag nog hög på något just nu, haha. Eller ja, det är väl så mycket som händer och sker att det inte hunnit bli rutin ännu och därför är allt så oerhört kul. Få se när det här börjar smaka trä?
Imorgon får jag ändå vara ledig, så tänker inte sörja att det här kanske smakat trä någon dag. Ska njuta i fulla muggar av att det här känns bra och det rullar på. 

15.01.2018 kl. 17:27

En liten uppdatering

Det rullar på här på Åland. Har påbörjat jobbet och gjort mig hemma i lägenheten. Känns så skönt att jag trivs och känner mig hemma i min lägenhet redan, det gick så mycket snabbare den här gången än vad det gick efter förra flytten. Men som sagt, den nya vardagen flyter på och känns riktigt bra och värdefull, trots att det är en hel del nya saker att lära sig och ta till sig. Har nog en hel del inskolning kvar, men en del saker har jag redan lärt mig känns det som. Nu hoppas jag att det så småningom blir så att jag faktiskt kan agera självständigt och inte hela tiden behöver ställa mer eller mindre dumma frågor eller följa efter folk som en vilsen hundvalp.

En bild från början av september när himlen var sådär passligt ljusblå och bådade om kallare väder samt om man lyckas ignorera bruset i denna suddiga bild, så ser man luftballongerna på bilden!

Nä, så illa är det inte, men lite vilsen kanske jag ännu är eftersom allting är så nytt. Men en till oerhört positiv sak är nog mitt arbetslag, de är så tålamodiga, stödande och ja, fina individer och människor. Helt underbara att jobba ihop med, helt enkelt. <3
Idag jobbar jag hemifrån med planering, finns nog inget skönare att kunna sitta vid köksbordet iklädd morgonrock och planera. Det planeras både andakt och bön och knatteskoj för tillfället samt på order av chefen ska jag skriva ner en massa frågor om jobbet, arbetslaget och ja, församlingen i största allmänhet.

13.01.2018 kl. 12:36

2018

Flera av er har (troligtvis) redan märkt vilken enorm förkärlek jag har för listor av olika slag. Inspirerad av årsskiftet och efter att ha läst ett flertal blogginlägg av olika bloggare om målsättningarna för det kommande året så tänkte jag pilla ner några små tankar och målsättningar för 2018.

 1. Läs minst 7 böcker.
  2017 läste jag kanske en (!!!) skönlitterär bok som inte hade med mina studier att göra och det vill jag ändra på, för jag gillar ju att läsa. Dessutom har jag i säkert tre år nu försökt mig på att läsa igenom Harry Potter-serien igen utan att lyckas. Så får ta mig själv i kragen och göra något åt saken.
   
 2. Lägga ifrån mig telefonen en god stund innan läggdags.
  Hänger ihop med ovanstående punkt, om jag istället skulle fokusera på att läsa böcker innan jag går och lägger mig så skulle jag säkerligen peta mindre på telefonen. Jag är ju uppkopplad jämt, och med tanke på hur bra det kändes att vara telefonfri i våras så tror jag att jag skulle må mycket bättre av att dra ner på telefontiden. Skulle kanske också komma i säng tidigare om jag lade ifrån mig telefonen tidigare. Samtidigt kanske telefonen faller bort mera också i vardaglig använding som att slösurfa för att jag har tråkigt... Jag kan alltid drömma, right?
   
 3. Äta vegetariskt.
  Ska försöka gå in för att äta helt vegetariskt under våren, oberoende om jag själv lagar maten eller om jag åker på läger eller semester. Tänkte försöka vara modig och testa på att ha en vegan-dag i månaden också. Åtminstone till en början (glass är ju alldeles för gott och likaså yoghurt… dessutom vill jag ha mjölk i kaffet…). Återkommer med goda recept bara jag kommer igång! Tar gärna också emot recepttips om ni sitter på några! 
   
 4. Skriva klart min pro gradu-avhandling.
  Denna omtalade avhandling. Suck och stön, ack och ve. Hur omotiverad jag än är så borde jag faktiskt skriva klart nu under det kommande året. Vill ju så gärna ta nästa steg och liksom göra något annat än stressa över denna arma avhandling. Så, får börja suga på den karamellen ordentligt nu.
   
 5. Vara mer utomhus och njuta av naturen.
  Mår som bäst när jag får strosa omkring i skogen med svamp- eller bärkorgen i handen och bara njuta av stillheten och ron i skogen. Det är avslappnande och tio gånger roligare än att bara gå på vanliga grus- eller sandvägar. Har ju en dröm om att bli värsta vildmarksmänniskan men det lär nog dröja lite till, haha.

Fem ganska vaga punkter, sådär som jag gillar dem. Kommer nog att ha mest problem med telefonen, tror jag. Alternativt med pro gradu-avhandlingen eftersom jag skjuit på den så mycket nu. Men får jobba lite extra på dessa punkter känner jag då.

06.01.2018 kl. 17:55

om året som gått

Den traditionella årslistan som jag fyllt i under flera år på flera olika bloggar. Dock råkar det sig nu att dessa listor från tidigare år blivit raderade eller helt enkelt försvunnit. Men hittade min traditionella lista ändå och fyllde än en gång i den. Får försöka påminna mig själv om att inte byta blogg hela tiden och backa upp inläggen någon annanstans än bara på bloggen.

Men, nog svamlat nu, årets lista (om än något försenad), varsågoda!

Gjorde du något 2017 som du aldrig gjort förut?

Jag åkte iväg på tyst retreat, d.v.s. retreat där det inte talas alls. Typ. Fast C och jag låg i kökssoffan i logementet och mös och småviskade. Det var just innan föreningens jubileumsfest och vi var kanske aningen malplacerade på denna retreat även om det var skönt att lägga ifrån sig telefonen och bara vara tyst i ca 30h.

Annars blev det praktik i församling och så en resa till Israel. Resan var nog bland det bästa under året och tänker definitivt ta mig dit igen någon gång.

Genomdrev du någon stor förändring?

Hmm… ja, jag nämnde ju i något inlägg för inte så länge sedan att jag ska flytta till Åland för att jobba i en församling där. Även om jobbet tar vid först nästa vecka så var det ju under december som förändringen genomdrevs. Andra förändringar som kunde anses stora, jaa… jag kom igång med Bullet Journal-grejen jag också. Har länge irriterat mig på läsårskalenderar eftersom de aldrig riktigt är sådana som jag vill att de ska vara. Så då testade jag på BuJo och ja, det är en perfekt kombination av kalender, to do-lista och framtidsplanering samt ett utmärkt sätt att få utlopp för kreativiteten.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

Inga nära vänner, men visst har det funnits en hel del gravida människor i min omgivning och sen en massa söta små knyt.

Vilket datum från 2017 kommer du alltid att minnas?

29.4 – Teologiska Studentföreningens (TSF) jubileumsårsfest. Satt med i kommittén och alltså tusan så skönt det var när festen äntligen var där. Vi hade jobbat i ett år och nu fick vi se resultatet av vårt jobb.

15 - 25.5 – Resan till Israel. Det var så fullpackat med program och intensivt men ack så roligt och lärorikt. Som sagt, bäst på hela året typ.

17.8 – Anlagsprövning. Kanske en av de mer spännande dagarna på året eftersom jag under denna dag gjorde en massa tester och blev intervjuad av en psykolog för att se hur min prästlämplighet är. Huhuhu.

10.11 – En av våra lärare vid teologin blev installerad som professor och tillsammans med K, I och A fixade vi festen efteråt. En riktigt trevlig kväll i gott sällskap.

Dog någon som stod dig nära?

Inga släktingar eller nära vänner, tack och lov. Men en vän till mig dog ändå i år, minns ännu chocken när jag fick höra om dödsfallet.

Vilka länder besökte du?

Israel Palestina. Inte många resor utomlands i år, men lite inhemsk resande gjorde jag, bl.a. till Åland nu i december och i juni till Valamo kloster.

Bästa köpet?

Alla nya skor som fått flytta in hos mig. Definitivt alla dessa finheter.

Gjorde någonting dig riktigt glad?

Många saker gjorde mig riktigt glad under året, bl.a. min praktik i september. Mina fina kompisar som på så fina sätt ställde upp för mig också då när jag inte visste att jag behövde dem att ställa upp för mig. Dessutom blev jag också jätteglad över många småsaker som småtöntiga kostymer, pappas julklapp från min syster och mig samt så årets gulisar.

Saknar du något under år 2017 som du vill ha år 2018?

Alltså jag vill ju börja skriva gradu, så kanske mer sådant?

Vad önskar du att du gjort mer?

Skrivit mer gradu och varit bättre på att se människor i olika sociala sammanhang.

Vad önskar du att du gjort mindre?

Jämfört mig själv med andra och pratat mindre. Att jämföra mina studier och min studieframgång med andras är kanske… nej det är definitivt det dummaste jag gjort i år. Sen att jag skulle ha hållit käft mer och bara lyssnat mer ibland skulle också ha varit bra.

Favoritprogram på TV?

Hmm… Love it or List it – Vancouver, Masterchef Australia och olika slags bröllopsprogram.

Bästa boken du läste i år?

Läste alldeles för få böcker i år, tror inte jag avverkat ett enda skönlitterärt verk. Men ja… läste nog otroligt intressanta och lärorika böcker i samband med kursen för Israel-resan.

Största musikaliska upptäckten?

Alltså Vain Elämää. Speciellt i år när Toni Wirtanen var med, och Juha Tapio. Sanni var ju också bra. Så ja, finska coverlåtar.

Vad var din största framgång på jobbet 2017?

Jag sommarjobbade ju även i år på konfirmationsläger så den största framgången var nog när den präst jag jobbade med (har jobbat med honom tidigare också) berömde mig och berättade hur mycket jag hade utvecklats. Kändes liksom jättebra att få höra det av honom eftersom jag vet hur duktig han själv är på att undervisa och allt det där.

Sen var det ju en liten bonus att under min arbetslivspraktik i september så fick jag en jättebra feedback.

Största framgången på det privata planet?

Att jag kommit över min problematik med att vara ensam. Under hösten drabbades jag av någon form av sällskapssjuka och kunde och ville inte vara ensam. Men nu känns det redan mycket bättre och jag trivs med mig själv igen.

Största misstaget?

Att jag inte lyssnat så väl som jag kanske borde. Känns dumt att människor ska behöva påpeka det för ja, jag är intresserad så ja, jag borde lyssna men gör jag det? Nej. Får ta och öva mig under kommande år helt enkelt. Inga liksom megastora missar men pinsamt och jobbigt ändå.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Gladare skulle jag våga påstå.

Vad spenderade du mest pengar på?

Skor. Kläder. Hyra. Mat.

Något du önskade dig och fick?

Jobbet på Åland och underbart mys med mina fina tjejkompisar!

Något du önskade dig och inte fick?

Ett annat jobb, sinnesro under hösten att fixa studier etc. i egen takt.

Vad gjorde du på din födelsedag 2017?

Jobbade som valförrättare för kommunalvalet eller vad det nu var. Haha, bra att jag minns vad jag gjorde åtminstone.

Finns det någonting som skulle ha gjort ditt år ännu bättre?

Hmm… Att jag skulle ha tagit mig själv i kragen under hösten och faktiskt börjat skriva på min gradu, men gjort är gjort. Dessutom tycker jag att året har varit riktigt bra.

Vad fick dig att må bra?

Kompisar, familj och alla härliga skratt tillsammans med folk.

Vem saknade du?

Hanna. Typiskt att vi sett varandra väldigt lite i år, men kanske vi fixar det i år istället? Sen många fina människor som jag fick jobba med under sommaren, kompisar som jag ibland inte såg på väldigt länge och ja, våra hundar här hemhemma.

De bästa nya människorna du träffade?

Våra gulisar och flera av de utisar jag träffade nu under hösten. Sen alla fina människor jag fick jobba med under sommaren och under min praktik. Sen lärde jag också känna en hel drös människor bättra så det finns liksom flera bästa människor för i år.

Mest stolt över?

Att jag vågade praktisera i en församling som var okänd för mig från första början, att jag vågade ta mer ansvar under skriftskolorna jag jobbade på och att jag nu ska bege mig till Åland.

Högsta önskan just nu?

Snö. Kan jag snälla få lite snö?

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?

Jag tänker fokusera mer på studierna och att börja rikta in mig på det jag vill jobba med i framtiden. Sen vill jag också försöka njuta så mycket som möjligt av mitt jobb på Åland medan jag är där, för det är ju en fin chans jag får nu och vill få ut det mesta.

04.01.2018 kl. 11:01

#bestnine2017

De nio mest gillade bilderna från Instagram under 2017. Åbo och en hel drös selfies, haha. Medan ni beundrar kollaget så fortsätter jag försöka skriva ihop en årssammanfattning.

02.01.2018 kl. 20:13

mycket på gång

Radiotystnaden tog över och hela bloggen blev lagd liksom på is. December har varit en hektisk månad, det har varit stress med att fixa klart så mycket i studieväg som möjligt innan jullov samtidigt som det plötsligt från något vänster dök upp ett arbetserbjudande. I skrivande stund sitter jag och försöker få rätsida på mitt liv. Det är en hel del saker som jag måste ta itu med nämligen. Skattekortsförändringar, bostäder och hyreskontrakt, bil och packningslistor... ja, allt sådant där som behöver fixas när en lite halvplötsligt ska flytta och jobba i ett halvår.

Även om alla dessa "vuxensaker" som jag så fint kallar dem tar mycket tid och jag har lust att bita bort naglarna på grund av stress och orosmoment så är jag ändå peppad och glad. Det känns liksom så bra att få lufta hjärnan med lite annat än studier och Åbo. Ta det inte fel, jag älskar Åbo och det gör ont i hjärtat att lämna staden bakom mig för ett halvår eller mer. Men samtidigt tror jag att det är just vad jag behöver. Känner mig så inrutad i gamla mönster och rutiner så jag mest går och stressar över att jag stampar på stället. Ibland så får man just det vad man beställer, nämligen förändring.

Så detta är orsaken till att bloggen ekat av tystnaden som uppstått. Men ingen panik, ska försöka ta tag i bloggandet igen så småningom bara det värsta flyttkaoset och sånt ligger bakom mig.

Ps. God jul på er förresten, och varför inte redan nu - Gott nytt år!

27.12.2017 kl. 15:04

Laura || 25 || Åland || Teologi

En blogg om vardagsliv blandat med resor och allt det där som sätter lite extra smak på livet. En plats där jag kan lufta tankarna och samtidigt själen, för det gör en människa gott.

Studerar teologi, men jobbar för tillfället i en församling på Åland. Så dörren från studielivet till arbetslivet står på glänt och jag med en fot i vardera liv. På fritiden försöker jag ägna mig åt roliga saker och livsnjuteri. Som någon lade det så vacker, så är även jag, nybliven livsnjutare.

kiva: hösten, skumppa, vin i gott sällskap, kaffe, hundar &katter, skratta tills jag knappt kan andas, långsamma morgnar

mindre kiva: framtidsångest, att vara sen, snöslask, korvsoppa, stress, oärliga och egoistiska människor, ondska

Lite länkkärlek:

Hanna

Amanda

Karin

Pastorn och havet

Sabina