om en ledig helg & fjärde dagen

Fina S:ta Maria kyrka i Saltvik. Visst är hon alldeles strålande i morgonsolen?

Lördag idag hörni! Underbart inte sant? Jag har en ledig helg som jag ska ära till att vara utomhus och studera (och titta på skor). Igår åkte jag via köpcentrumet när jag kom hem från jobbet och är nu ett par byxor och en klänning rikare. Lite roigt att få shoppa även om det inte var i närheten lika roligt som när Karin och jag sprang runt i Åbo och shoppade. Men snart kan vi göra det igen för i veckan bokade jag också biljetter till Åbo! Hurra!

Annars så ska jag snart ge mig av för en långpromenad efter att ha njutit av kaffe och en härligt långsam frukost. Dessutom är det nu dag fyra utan Instagram och det är nog svårt. Det är flera gånger om dagen jag plockar upp telefonen och tänker att jag ska kolla Insta innan jag minns och lägger under telefonen igen. Få se hur mycket jag kommer att vara på andra sociala medier istället? Men det var en kort livsuppdatering från mig (som för övrigt är mycket gladare än senast jag tittade in här). Puss & kram hörni!

17.02.2018 kl. 12:55

om fastan

Onsdag. Äntligen! Gårdagen kändes som en helvetesdag. Ursäktar språkbruket, men det var nog en löjligt jobbig dag igår, eller psyket tog en massa stryk känns det som. Men idag känns det bättre, även om jag är lite trött.

Det jag tänkte skriva om idag är fastan, för den inleds idag för er som undgått detta faktum. De flesta fastar ju i någon form, kanske genom att äta vegetariskt i 40 dagar eller kanske att ekofasta som kyrkan kör hårt för. Själv har jag valt en SoMe-fasta. Eller mer specifikt en Instagram-lös period. Loggade ut och raderade applikationen idag så nu ska vi se hur det går. Tror nog inte det blir en 40 dagars Instagram frihet, men åtminstone tills 14 mars ska den hålla i sig. Men om det känns bra så kanske jag fortsätter ända fram till påsk (som sig det egentligen bör).

Vad tänker du fasta från? Eller tänker du istället lägga till något? Du får gärna kommentera och berätta, tycker det är fascinerande hur och vad folk väljer att göra.

14.02.2018 kl. 13:53

om början på en vecka

Jag nämnde tidigare att det är en rätt så hektisk vecka på jobbet. Det har lugnat ner sig, men just idag är en lite mer arbetsfylld dag än normalt och saken blir inte bättre av att jag sitter och pms:ar för fullt. Igår så skulle jag åka iväg på blodprov och när jag väl kom dit och fick gå in på mottagningen så kunde de inte ta blodprov eftersom de inte hade fått remissen eller vad det nu var. När sköterskan sedan informerade mig om att jag skulle vara tvungen att komma tillbaka en annan dag så började jag gråta. Och så grät jag hela vägen till jobbet och var turvis ledsen och irriterad på mig själv. Idag är jag bara arg. Det är lite jobbigt när det tar sig an så häftigt som det gjort nu de två senaste dagarna. Men försöker att jag ska tillåta mig själv att känna lite mer och på så sätt motarbeta det så stereotypiskt finska i mig.

Nu under min lunchpaus tittade jag in på pinterest och hittade lite mer Rupi Kaur poesi, så här kommer en fin liten samling från hennes bok Milk & honey. Sen får jag ta itu med arbetet igen (och skrika på Word för att jag inte får det att göra som jag vill). Sköt om er!

13.02.2018 kl. 12:51

om fredagen och dess funderingar

Det har varit en hektisk vecka på jobbet och bloggen har fått lida av detta. Det känns att jag har hittat en arbetsrutin och jag sover bättre för jag sitter inte uppe hela natten och ugglar längre utan försöker komma i säng innan 11. Telefonen sitter firtfarande som fastklistrad i handen, men jag försöker läsa mer också. Det roliga är att jag märker att när jag väl plockar upp en bok och läser har jag väldigt svårt att lägga den ifrån mig. Some things never change.

Det jag nu behöver ta tag i är att få in lite motion i mitt liv. Känner (speciellt den här veckan med massa jobb) att jag inte gör annat än sitter i bilen på väg/från jobbet eller i soffan eller vid matbordet och sen äter och sover. Vädret har dessutom varit riktigt fint nu så att komma ut och röra på sig känns inspirerande (ska nog ta och gå ut idag, solen skiner och jag hoppas på att vara hemma innan kl. 15 från jobbet så). 
Det svåra tycker jag är att hitta annat än promenader. Är fortfarande lite rädd för att börja jogga eftersom min fot tog rejält stryk i somras (och nu är det dessutom sjukt halt ute på gatorna och promenadstigarna... huj) och simning har jag funderat på men inte tagit itu med saken. Allra helst skulle jag ta upp ridningen igen men det är ack så dyrt och tröskeln känns jättehög att sätta igång igen, varför vet jag inte. Men ska försöka bli bättre på detta motionerande nu.

09.02.2018 kl. 12:34

om bokstäver, ord och meningar

En sak jag försöker bli bättre på är att läsa mer skönlitteratur, eller ja, annan litteratur än studielitteratur. När jag studerar så blir det väldigt sällan som jag orkar plocka upp en bok efter att ha läst igenom det jag pluggar. Ska ta itu med det också så småningom men just nu njuter jag ännu av att läsa annat. Dte jag egentligen ville säga är att jag har läst igenom Rupi Kaurs bok The sun and all her flowers. En hel del tänkvärd text i den diktsamlingen. Plockade ut några av dem jag fastnade för lite extra mycket. Äger förstås inga av dessa ord i just denna ordning och inte heller illustrationerna.

Ps. Tack till fina Ina för boken. <3

01.02.2018 kl. 19:28

om de kommande "oxveckorna"

Hälsningar från sjukstugan-ish. Känner mig redan mycket bättre än vad jag gjorde igår, så vill kanske inte riktigt säga att jag sitter i sjukstugan. Men det kan ju ändra längs med dagen, som jag är mer än välmedvetande om. Men ja, tänkte titta in här och ge lite lägesuppdatering eller något. I helgen jobbade/deltog jag i Ungdomens Kyrkodagar. Så idag njuter jag av min veckoledighet medan gårdagen var lägerledighet. Lite komplicerat om jag får säga...

Hur som helst blir det nu som mina oxveckor tar vid, hela februari så kommer jobbet att rulla på och det är mycket som ska hända och som jag ska fixa. Så ja, det är mina oxveckor som nog sammanfaller med många andras oxveckor. Men jag njuter ju av jobbet, så det är egentligen riktigt skönt att liksom få låta det rulla på ordentligt. Samtidigt planerar jag att studera lite, fixa undan en läskurs eller så. I mars tar jag lite minisemester när vi äntligen ska åka iväg med familjen, denna gång till Buenos Aires. Pepp,pepp & pepp!

30.01.2018 kl. 12:47

om en ledig dag

Sitter och njuter av min andra lediga dag den här veckan. Hade lite lyx med mina lediga dagar då jag hade lördagen i förra veckan ledig och sen superkul söndagsjobb (skriftskola, liksom, det bästa jag vet) och så fick jag den här veckans ledigheter nu på måndag och tisdag. Ah, så skönt att hinna vara ledig liksom ordentligt.
Känns bra att det rullar på både när jag är på jobb och när jag är ledig, fast ja, rullar på är kanske aningen fel uttryck eftersom det nog finns små bumps in the road. Inatt gick en av mina sängar sönder nämligen så jag fick börja reparera och laga mitt i natten, haha. Sen är jag också småsur över att min sprayflaska som jag köpte för nån dag sen redan har gått sönder... Suck. Nå, det är ändå relativt småsaker sån tur. Har dock inte hunnit få bra bilder på min juvel till lägenhet så här kommer istället en bild på mina eukalyptus-kvistar.

Annars då? Ja, inget märkvärdigt skulle jag säga. Väntar som bäst på att kaffet ska bli klart så att jag sen så småningom kan ha mitt "lunchkaffe" innan jag styr stegen ut för en promenad. Kände igår att jag blivit hemma nog i lägenheten och på jobbet för att börja utforska min omgivning så tog en ca två timmars promenad för att lite känna efter annat än kärncentrum av Mariehamn.

För övrigt kommer min vecka att bestå av lite jobb och möten samt att åka iväg till Ungdomens kyrkodagar över helgen. Jag har inte varit borta jättelänge från mitt älskade Åbo, men ska bli kul att få träffa I, A och C i Åbo och sen få umgås med H på UK. Hihii, så bra ju! Nu är det over and out för kaffekokaren har puttrat klart.

23.01.2018 kl. 12:29

om en måndag med funderingar

När jag skrev om mina nyårslöften eller saker jag ska tänka på och försöka bli bättre på under 2018 så går det sig nog vägen med en del av grejerna. Vilket känns sjukt skönt egentligen.

Jag skrev ju om hur jag skulle försöka lägga ifrån mig telefonen tidigare och läsa mer för att sen komma i säng i tid. Ja... det har ju gått sådär. Petar nog precis lika mycket på telefonen och har nog inte läst något ännu... MEN, hör och häpna, i över en vecka nu har jag kommit i säng innan elva! Jag tror jag till och med de flesta gånger somnat innan elva. Helt fantastiskt.

Annars så rullar livet vidare, jobbet är fortfarande det bästa någonsin känns det som.
Det ligger nog något i det att en ska göra saker annorlunda från vad en gjort tidigare. Ett litet miljöbyte kändes som just det jag behövde för jag är piggare (jo, jag lägger mig också tidigare men ändå!) och mer nyfiken och ja, helt enkelt mer pepp på saker. Till och med att handla känns som något underbart. 

Summa summarum så är jag nog hög på något just nu, haha. Eller ja, det är väl så mycket som händer och sker att det inte hunnit bli rutin ännu och därför är allt så oerhört kul. Få se när det här börjar smaka trä?
Imorgon får jag ändå vara ledig, så tänker inte sörja att det här kanske smakat trä någon dag. Ska njuta i fulla muggar av att det här känns bra och det rullar på. 

15.01.2018 kl. 17:27

En liten uppdatering

Det rullar på här på Åland. Har påbörjat jobbet och gjort mig hemma i lägenheten. Känns så skönt att jag trivs och känner mig hemma i min lägenhet redan, det gick så mycket snabbare den här gången än vad det gick efter förra flytten. Men som sagt, den nya vardagen flyter på och känns riktigt bra och värdefull, trots att det är en hel del nya saker att lära sig och ta till sig. Har nog en hel del inskolning kvar, men en del saker har jag redan lärt mig känns det som. Nu hoppas jag att det så småningom blir så att jag faktiskt kan agera självständigt och inte hela tiden behöver ställa mer eller mindre dumma frågor eller följa efter folk som en vilsen hundvalp.

En bild från början av september när himlen var sådär passligt ljusblå och bådade om kallare väder samt om man lyckas ignorera bruset i denna suddiga bild, så ser man luftballongerna på bilden!

Nä, så illa är det inte, men lite vilsen kanske jag ännu är eftersom allting är så nytt. Men en till oerhört positiv sak är nog mitt arbetslag, de är så tålamodiga, stödande och ja, fina individer och människor. Helt underbara att jobba ihop med, helt enkelt. <3
Idag jobbar jag hemifrån med planering, finns nog inget skönare att kunna sitta vid köksbordet iklädd morgonrock och planera. Det planeras både andakt och bön och knatteskoj för tillfället samt på order av chefen ska jag skriva ner en massa frågor om jobbet, arbetslaget och ja, församlingen i största allmänhet.

13.01.2018 kl. 12:36

2018

Flera av er har (troligtvis) redan märkt vilken enorm förkärlek jag har för listor av olika slag. Inspirerad av årsskiftet och efter att ha läst ett flertal blogginlägg av olika bloggare om målsättningarna för det kommande året så tänkte jag pilla ner några små tankar och målsättningar för 2018.

 1. Läs minst 7 böcker.
  2017 läste jag kanske en (!!!) skönlitterär bok som inte hade med mina studier att göra och det vill jag ändra på, för jag gillar ju att läsa. Dessutom har jag i säkert tre år nu försökt mig på att läsa igenom Harry Potter-serien igen utan att lyckas. Så får ta mig själv i kragen och göra något åt saken.
   
 2. Lägga ifrån mig telefonen en god stund innan läggdags.
  Hänger ihop med ovanstående punkt, om jag istället skulle fokusera på att läsa böcker innan jag går och lägger mig så skulle jag säkerligen peta mindre på telefonen. Jag är ju uppkopplad jämt, och med tanke på hur bra det kändes att vara telefonfri i våras så tror jag att jag skulle må mycket bättre av att dra ner på telefontiden. Skulle kanske också komma i säng tidigare om jag lade ifrån mig telefonen tidigare. Samtidigt kanske telefonen faller bort mera också i vardaglig använding som att slösurfa för att jag har tråkigt... Jag kan alltid drömma, right?
   
 3. Äta vegetariskt.
  Ska försöka gå in för att äta helt vegetariskt under våren, oberoende om jag själv lagar maten eller om jag åker på läger eller semester. Tänkte försöka vara modig och testa på att ha en vegan-dag i månaden också. Åtminstone till en början (glass är ju alldeles för gott och likaså yoghurt… dessutom vill jag ha mjölk i kaffet…). Återkommer med goda recept bara jag kommer igång! Tar gärna också emot recepttips om ni sitter på några! 
   
 4. Skriva klart min pro gradu-avhandling.
  Denna omtalade avhandling. Suck och stön, ack och ve. Hur omotiverad jag än är så borde jag faktiskt skriva klart nu under det kommande året. Vill ju så gärna ta nästa steg och liksom göra något annat än stressa över denna arma avhandling. Så, får börja suga på den karamellen ordentligt nu.
   
 5. Vara mer utomhus och njuta av naturen.
  Mår som bäst när jag får strosa omkring i skogen med svamp- eller bärkorgen i handen och bara njuta av stillheten och ron i skogen. Det är avslappnande och tio gånger roligare än att bara gå på vanliga grus- eller sandvägar. Har ju en dröm om att bli värsta vildmarksmänniskan men det lär nog dröja lite till, haha.

Fem ganska vaga punkter, sådär som jag gillar dem. Kommer nog att ha mest problem med telefonen, tror jag. Alternativt med pro gradu-avhandlingen eftersom jag skjuit på den så mycket nu. Men får jobba lite extra på dessa punkter känner jag då.

06.01.2018 kl. 17:55

Laura || 25 || Åland || Teologi

En blogg om vardagsliv blandat med resor och allt det där som sätter lite extra smak på livet. En plats där jag kan lufta tankarna och samtidigt själen, för det gör en människa gott.

Studerar teologi, men jobbar för tillfället i en församling på Åland. Så dörren från studielivet till arbetslivet står på glänt och jag med en fot i vardera liv. På fritiden försöker jag ägna mig åt roliga saker och livsnjuteri. Som någon lade det så vacker, så är även jag, nybliven livsnjutare.

kiva: hösten, vin i gott sällskap, kaffe, hundar (&andra djur), skratta tills jag knappt kan andas, långsamma morgnar

mindre kiva: framtidsångest, att vara sen, snöslask, korvsoppa, oärliga och egoistiska människor, ondska

Lite länkkärlek:

Hanna

Amanda

Karin

Pastorn och havet

Sabina