Hur hamnade jag på Åland?

Hur hamnade jag här? Eller ja, för att förtydliga – hur hamnade jag på Åland? Well, strap on your seatbelts, ’cause it’s storytime.

De flesta i mina närmaste kretsar har redan svaret på denna fråga, men visst har jag fått frågor annanstans ifrån än från den närmaste kretsen också. Vad gör jag egentligen på Åland? Trivs jag? Hur kom jag hit?

Det korta svaret är att en av mina kompisar frågade om jag hade möjlighet att jobba i församling på Åland under en halvårsperiod. Jag kommer så levande ihåg situationen när jag fick frågan. Jag var på Glöggrundan 2017 och vi skulle nyss börja vår barrunda tillsammans med Ina, Alex och Johanna. Blev liksom helt ställd och det kändes att frågan inte kunde komma mer opassligt. Jag var ju på fest. Nåväl, jag var rätt så positivt inställd från första början och svarade att jag nog definitivt är intresserad av jobbet.

Lite bakgrund för det här är att jag i oktober återvände från min församlingspraktik i Helsingfors och älskade att återvända till studielivet, men i slutet av november, då var jag redan less och trött på det. Hade sökt ett jobb i Kyrkslätt men det rann ut i sanden innan och tänkte att jag bara får bita i det sura äpplet och stanna kvar på våren. Jag hade ju mina vänner där och ja, Åbo var ju ändå Åbo. Dessutom hade jag en avhandling att skriva, så lika bra att ta itu med den och se till att få papper i handen. Nå, riktigt så blev det ju inte…

I dryga två veckor gick jag och var nervös huruvida jag skulle få jobbet eller inte och om jag var tillräckligt behörig. Nåväl, på luciadagen fick jag besked. 1.1.2018 skulle jag börja jobba som tillförordnad diakoniarbetare samt barn- och ungdomsledare. Jag tänkte inte alltför länge innan jag bekräftade och tog emot platsen. Min tjänst är delad så att 60 % är diakoni och mission och den resterande 40 % är barn- och ungdomsverksamhet. Därtill sitter jag också på informatörrollen i Saltviks församling. Min chef är min f.d. tutor som nu är kyrkoherde i samma församling. Jag trivs oerhört bra och som jag skrivit på bloggen så känner jag mig inte alls så malplacerad som jag gjorde under hösten i Åbo. Det är skönt att ha fått sätta distans mellan allting även om jag saknar mina kompisar något enormt (det är aningen ensamt här ibland kan ni tro…) och att avhandlingen fortfarande är oskriven.

Jag har tidigare lagt upp bilder på var jag jobbar, men S:ta Maria kyrka är nog en väldigt vacker kyrka och det skadar inte att lägga upp henne igen ur en annan vinkel denna gång.

Det är nu april, och varför jag väljer att skriva om det här just nu är för att nästa månad lediganslås min tjänst. Jag har full rätt att söka tjänsten, men jag har inte den blekaste aning om vad jag ska göra. Stanna kvar på Åland, i en lägenhet och ett jobb jag trivs med – eller ska jag flytta tillbaka till Åbo för att skriva min avhandling där och endast studera?

Tanken är ju att jag ska bli präst, och även om det jobb jag nu gör är något som jag absolut ser som meningsfullt och dyrbart för min (förhoppningsvis) kommande roll som präst, så gillar jag att vara på Åland och kommer troligen återvända hit sen när jag har en examen om Gud, biskopen & domkapitlet samt en församling här så vill. Att jobba är dock krävande, speciellt då jag sitter på en heltidstjänst. När ska jag skriva avhandlingen? Vad om ensamheten blir alldeles för stor? Vad tusan ska jag ta mig till?

Nåja, det återstår att se hur saker och ting blir. Just nu står det nog 50/50 för hur det kommer gå. Det är ju inte ens sagt att jag får tjänsten om jag söker, är ju långt ifrån behörig ungdomsarbetsledare eller diakon…

03.04.2018 kl. 19:40

länge sen sist

Så var det april, tänk att vi är här redan? Känns helt galet att vi redan är här. Nyss var det ju början av januari och hela året var ännu rätt så oplanerat och jag var med nytt jobb och ny bostad och så gott som nått liv. Tre månader in i min nya vardag och inte så mycket har förändrats. Jag gillar ju min nya vardag fortfarande.
Mars kom och gick, jag fyllde 25 år och innan det så besökte jag Argentina och Uruguay samt gjorde en praktik tillsammans med studenträsterna i Helsingfors. Ja, och så fastade jag i en dryg månad från instagram, kanske mer om det senare.

Bjuder på en bild från utsikten från vårt hotellrum den sista kvällen. Alltså vädret och värmen under vår resa var underbart, själen kunde andas ut och mådde så löjligt bra.

Vår familjeresa till Argentina och Uruguay gick väldigt bra och det var så skönt att finnas i en kravlös tillvaro där det går att gå iklädd t-skjorta, kjol och sandaler. Ville mest titta in och säga hej, jag finns fortfarande. Ska försöka återkomma med mer regelbundet bloggande nu när ens tillvaro är lite mer krävande och har material att skriva och fundera över.

02.04.2018 kl. 17:45

om en vecka som kom och gick

Det blev tyst lite plötlsigt här på bloggen. Men som ni kanske märkt så har flyttat in en ny layout på bloggen. Sidhuvudet ska jag uppdatera igen när jag får lite mer vårig fiilis i det. Men jag är nöjd. Ännu åtminstone.

Våra Pocky-chokladpinnar samt Moschi-risbollsgodisarna. Ryser ännu också när jag tänker på konsistensen av dessa risbollar eller vad de nu sen ska kallas...

Åkte ju som sagt iväg till Åbo för några dagar förra veckan, och visst kändes det bra. när jag först landade kändes det lite ångestfyllt av någon orsak, men när jag väl landade så var det bara att fortsätta därifrån jag lämnat allting kändes det som. Det blev morgonkaffe i bästa sällskap, mycket återseenden, att träffa gudsonen och att dricka sake.
Jo, K, I och jag köpte ett presentkort av A för att få bekanta oss med japansk kultur. Vi fick lära oss några vanliga fraser och dricka sake samt äta lite japanskt godis. Pocky-chokladstickorna var goda men Moschi-risbollarna var nog ingen höjdare. Dessutom dog man lite av bara konsistensen. Saken smakade som vatten där äppel/päron/nån random frukt legat och flutit omkring i obestämd tid och så alkohol. Vattnet smakade sake ännu dagen efter denna kväll.

En gammal Åbo bild får pryda inlägget. 

Roligt hade jag det även om jag glömt vinterjackan hemma (den där riktigt varma), och tiden for iväg alldeles för snabbt. Att komma tillbaka till Åland och fortsätta jobba var trevligt, men ändå aningen ledsamt. Tur att jag har fina arbetskamrater och andra människor kring mig, vilka gör att saknaden i vissa fall helt glöms bort. Dessutom så är det ju inte så illa, för imorgon kväll så sätter jag mig på båten till Helsingfors för att göra lite praktik och träffa familjen samt åka iväg till Argentina. Pepp pepp pepp!!!

Det blev ett lite längre inlägg med få bilder, beskriver kanske min Åbo vistelse rätt väl? Vi hade det väldigt roligt och jag tänkte inte ens på att gräva fram telefonen för att fota i det vackra (men isiga) vädret.

03.03.2018 kl. 18:12

om bloggen och dess utseende

Det är ju nästan vår tycker jag vi kan säga. Nästan. Köldgraderna och snön får gärna stanna till mitten eller slutet av mars. Sen får våren komma så jag kan börja promenera omkring i vårskor och vårjacka. Åh så jag längtar till det!

Idag är det riktigt kanonväder utomhus, -10 grader och tillräckligt med snö för att det ska vara roligt. Solskenet och fågelkvittret gör att vårkänslorna vill tränga sig på redan nu. Vårkänslorna leder ju till en hel del (som att jag vill ha tusen nya plagg i garderoben) och jag sitter och funderar över bloggens layout. Skulle villa ha lite mer fräscht än vad jag har nu även om det inte är jättelänge sen jag böt senast. Har någon tips på hur jag skulle få det fräscht och kanske lite vårigt utan att det blir alldeles för mycket vitt? Tycker ratata är lite knepig på det planet, men ska ta och leka lite med design och layout när jag väl har tid.

20.02.2018 kl. 11:28

om dagens lista

Den fina röda klänningen som nämns senare i inlägget. Är nog lite nykär nu

Måndag och ny vecka. Har hunnit med mycket även om jag själv känner att det inte egentligen hände så mycket. MEN jag lyckades äntligen fixa mina morotsplättar, som jag väntat! De är dessutom delicious, enda minuset är arbetsmängden, men får lite hemmafru-vibbar av att stå och fixa så plus minus noll väl då eller? Nä, men tänkte att jag skulle ta en dagens lista nu istället för en veckolista.

Dagens humör: Riktigt bra faktiskt, lite trött men glad i varje fall.

Dagens mående: Mår bra, en huvudvärk smög sig på nu på kvällskvisten, men det beror nog på en konstig sovställning.

Dagens borde: Mm... jadu. Fick avbockat alla dagens borden, men även om det inte var ett dagens borde så borde jag ju ändå studera.

Dagens frisyr: Utsläppt hår och ja, det var lite håret bestämer själv dag idag, men ok ändå.

Dagens klädsel: Min fina nya röda klänning från H&M i kombo med svart kofta och matchande strumpbyxor och ullsockor.

Dagens planer: Dagens planer var att steka mina morotsplättar, ha kanslitur på jobbet, vakta chefens katter och att vara med på ett möte för en arbetsgrupp. Nu tänker jag ta det lugnt, läsa lite bloggar och dricka te innan jag går och lägger mig.

Dagens materiella vill ha: Blommor i massor.

Dagens fundering: Hur kan frost sätta sig fast i bilrutorna så jäkla hårt? Liksom omöjligt att få bort kändes det som.

Dagens beroende: Kaffe. Suktat efter och suktar ännu efter kaffe men nu blev det nog för sent för det.

Dagens tråkigaste: Huvudvärkem som smög sig på, skulle ha klarat mig utan den.

Dagens längtan: Å(h)bo. Snart snart snart!

Dagens låt: Hmm, kanske samma som i lördags. Peter Hollens - Dragonborn comes.

19.02.2018 kl. 19:00

om längtan

Söndag. Imorgon får jag återgå till vardagen, men det känns inte alls farligt med tanke på att jag snart får styra kosan mot Åbo och umgås med mina favoritmänniskor, åh så jag saknar och längtar! Jag trivs bra på Åland, men samtidigt känns det som om jag missar det viktiga i mina kompisars liv, så liksom ska bli så skönt att se dem och kramas och berätta vad som hänt sen vi sågs senast. Åååh, längtar som en galning!

18.02.2018 kl. 18:49

om en kontrast

Sitter som bäst i soffan, lyssnar till Peter Hollens och hans covers på Skyrim. Que:at lite Of monsters and men och dricker vin. Liksom så skön kväll! Såg till att ta i en välförtjänt spa-kväll här hemma, så hade min spa-moment med ansiktsmask, nagelfix och sen en dusch + skrubb. Smorde efteråt in mig i en riktigt lyxig body lotion. Känner mig sådär lagom mysig just nu. Ville bara titta in och säga det. Hoppas ni alla har en fin lördags kväll! Puss!

17.02.2018 kl. 19:35

om en ledig helg & fjärde dagen

Fina S:ta Maria kyrka i Saltvik. Visst är hon alldeles strålande i morgonsolen?

Lördag idag hörni! Underbart inte sant? Jag har en ledig helg som jag ska ära till att vara utomhus och studera (och titta på skor). Igår åkte jag via köpcentrumet när jag kom hem från jobbet och är nu ett par byxor och en klänning rikare. Lite roigt att få shoppa även om det inte var i närheten lika roligt som när Karin och jag sprang runt i Åbo och shoppade. Men snart kan vi göra det igen för i veckan bokade jag också biljetter till Åbo! Hurra!

Annars så ska jag snart ge mig av för en långpromenad efter att ha njutit av kaffe och en härligt långsam frukost. Dessutom är det nu dag fyra utan Instagram och det är nog svårt. Det är flera gånger om dagen jag plockar upp telefonen och tänker att jag ska kolla Insta innan jag minns och lägger under telefonen igen. Få se hur mycket jag kommer att vara på andra sociala medier istället? Men det var en kort livsuppdatering från mig (som för övrigt är mycket gladare än senast jag tittade in här). Puss & kram hörni!

17.02.2018 kl. 12:55

om fastan

Onsdag. Äntligen! Gårdagen kändes som en helvetesdag. Ursäktar språkbruket, men det var nog en löjligt jobbig dag igår, eller psyket tog en massa stryk känns det som. Men idag känns det bättre, även om jag är lite trött.

Det jag tänkte skriva om idag är fastan, för den inleds idag för er som undgått detta faktum. De flesta fastar ju i någon form, kanske genom att äta vegetariskt i 40 dagar eller kanske att ekofasta som kyrkan kör hårt för. Själv har jag valt en SoMe-fasta. Eller mer specifikt en Instagram-lös period. Loggade ut och raderade applikationen idag så nu ska vi se hur det går. Tror nog inte det blir en 40 dagars Instagram frihet, men åtminstone tills 14 mars ska den hålla i sig. Men om det känns bra så kanske jag fortsätter ända fram till påsk (som sig det egentligen bör).

Vad tänker du fasta från? Eller tänker du istället lägga till något? Du får gärna kommentera och berätta, tycker det är fascinerande hur och vad folk väljer att göra.

14.02.2018 kl. 13:53

om början på en vecka

Jag nämnde tidigare att det är en rätt så hektisk vecka på jobbet. Det har lugnat ner sig, men just idag är en lite mer arbetsfylld dag än normalt och saken blir inte bättre av att jag sitter och pms:ar för fullt. Igår så skulle jag åka iväg på blodprov och när jag väl kom dit och fick gå in på mottagningen så kunde de inte ta blodprov eftersom de inte hade fått remissen eller vad det nu var. När sköterskan sedan informerade mig om att jag skulle vara tvungen att komma tillbaka en annan dag så började jag gråta. Och så grät jag hela vägen till jobbet och var turvis ledsen och irriterad på mig själv. Idag är jag bara arg. Det är lite jobbigt när det tar sig an så häftigt som det gjort nu de två senaste dagarna. Men försöker att jag ska tillåta mig själv att känna lite mer och på så sätt motarbeta det så stereotypiskt finska i mig.

Nu under min lunchpaus tittade jag in på pinterest och hittade lite mer Rupi Kaur poesi, så här kommer en fin liten samling från hennes bok Milk & honey. Sen får jag ta itu med arbetet igen (och skrika på Word för att jag inte får det att göra som jag vill). Sköt om er!

13.02.2018 kl. 12:51

Laura || 25 || Åland || Teologi

En blogg om vardagsliv blandat med resor och allt det där som sätter lite extra smak på livet. En plats där jag kan lufta tankarna och samtidigt själen, för det gör en människa gott.

Studerar teologi, men jobbar för tillfället i en församling på Åland. Så dörren från studielivet till arbetslivet står på glänt och jag med en fot i vardera liv. På fritiden försöker jag ägna mig åt roliga saker och livsnjuteri. Som någon lade det så vacker, så är även jag, nybliven livsnjutare.

kiva: hösten, skumppa, vin i gott sällskap, kaffe, hundar &katter, skratta tills jag knappt kan andas, långsamma morgnar

mindre kiva: framtidsångest, att vara sen, snöslask, korvsoppa, stress, oärliga och egoistiska människor, ondska

Lite länkkärlek:

Hanna

Amanda

Karin

Pastorn och havet

Sabina