en ledig helg, äntligen!

Efter en tio dagars arbetslänga sitter jag äntligen i min egna säng och bara njuter av ledighet. Tre dagar ledigt ska nog göra susen, ska ta sovmorgnar, dricka kaffe och strosa runt i stan och så ska jag försöka ta mig i kragen och rasta kameran när jag äntligen fått hit den.

Idag har jag redan hunnit med två koppar kaffe frukost och en sovmorgon. Idag tänker jag nog mest sysselsätta mig här hemma och städa upp i knutarna, tvätta kläder och diska. Dessutom är det Ålands självstyredag, vilket lär framkalla en hel del happening på stan, åtminstone har jag hört att det bjuds på tårta någonstans. Men som sagt, jag tänkte koncentrera mig på hemmet idag, så få se vad det blir idag. 

Igår kväll låg jag i sängen kring 20-tiden och funderade på att gå och lägga mig tidigt när telefonen ringde och jag fick förfrågan att komma med till Västra hamnen och sitta på pavljongen. Man tackar ju inte nej direkt. Så det blev en sen kväll (ja, mitt på natten är sent för mig, okej?) men skönt att kunna slå sig ner i en bekväm soffa, njuta av en kall öl och snacka bort kvällen med några av mina favoritmänniskor.
Nu ska jag ta itu med byket och sen får jag nog diska tror jag, njut av er helg hörni!

09.06.2018 kl. 13:26

spontanryck och solnedgångar

Förra fredagen så satt jag hemma och inväntade regn. Under kvällens lopp hade det varit ovanligt mulet och regnsjukt och till sist så öppnade sig himlen för en kort stund och det kom lite regn. Ingen stor skur, men ändå tillräckligt för att lämna kvar en fräsch doft, sådär som det doftar när det regnat. Efteråt ljusnade det också något enormt och solen tittade fram just då den höll på att gå ner.
Mitt i mitt tandborstande så fick jag konstatera att jag inte kan stå över ett ljus som detta och drog på mig första bästa skor och jacka innan jag plockade på mig plånboken, telefonen och nycklarna och körde iväg i jakt på ett ställe där jag kunde fånga solnedgången och himlen samt vattnet i en och samma bild. Jag behövde inte köra länge, för dryga fem minuter senare hittade jag stället och tassade iväg när en ny regnskur drog förbi.

Alltså ljuset var så oerhört fint, det liksom var sådär rosa som det ibland är och syrenerna och regnet hängde kvar som tunga och dominerade dofter i luften. Knäppte några bilder och fick sedan återvända hem för att lägga mig i sängen och bara lyssna till nattens ljud och njuta av dofterna. Tänk så mycket ett litet regn kan bidra med.
Inläggets bilder är alltså från denna kväll då jag bara drog iväg och var lite spontan, det kvittade att klockan nästan var elva på kvällen när jag drog iväg, det var mest bara befriande. Mera sånt tack!

Som bäst sitter jag i min säng och knapprar ner detta inlägg, fönstret står på vid gavel och den fräscha om än kyliga sommarluften strömmar in genom fönstret. Ska snart stänga fönstret en aning, dra ner rullgardinen och krypa ner under täcket för att sova, det är ändå jobb imorgon så kan inte sitta uppe och häcka hela natten även om det är ett lockande alternativ. 

05.06.2018 kl. 23:42

syrener och grönska

Så är vi inne i juni, sommarmånaden har börjat men hela skönheten av sommar ligger ännu framför oss. Jag har haft full rulle på jobbet under de senaste dagarna, och i och med att ratata strulade i helgen så blev det inget blogginlägg. Men det kommer att komma upp ett inlägg om ett litet spontanryck som jag hade i helgen.

Syrenbild från typ ifjol eller så. Den får figurera en gång till, för i år har jag äntligen fattat det här med blommor. Och deras dofter.

Sitter och tänker på hur tacksam jag är att jag får fortsätta jobba på Åland ännu efter juni, för tiden känns så knapp. Kan knappt förstå vart ett halvår tagit vägen. Satsar på att skynda långsamt.

Annars då? Ja, jag njuter av livet. Har sett flera filmer inom omloppet av tre dagar nu än vad jag gjort under de senaste fem månaderna innan. Ligger i sängen med öppet fönster och bara njuter av syrenens doft. Förundras över ljuset. Dricker vin eller te och äter somrigt, typ vattenmelon och jordgubbar. Längtar efter sommarregn och åska. Vill så gärna ta ett dopp i det blå också, men fegar ur varje gång.
Med andra ord så är det en rätt så skön period i mitt liv just nu, det flyter på och det finns tid för arbete och det finns tid för sådant som är trevligt. 

05.06.2018 kl. 10:52

en längtan och ett mål

Bjuder på en till bild från Bomarsund. Vet inte om man egentligen får sitta på denna kanon, men ingen kom och skällde på mig sååå...

Idag har jag gjort min första arbetsdag i längan av tio arbetsdagar. Igår hade jag världens "söndagsångest" för jobbet, även om jag visste att det var trevligheter på agendan idag. Men ännu idag, efter ett drygt halvår på jobbet så kan jag bli ganska ställd av vissa saker, och dessa saker kan orsaka denna "söndagsångest". Gång på gång konstaterar jag att jag lider helt i onödan, för varje gång har det löst sig och varje gång har det inte varit så farligt som det verkar. Det har till och med varit roligt.

Sitter ännu och tänker på söndagen då många av mina fina studiekamrater prästvigdes och förordnades att sköta tjänster i fina församlingar. Och som jag längtar. Jag vill också prästvigas. Jag vill också tillförordnas till en församling.
Jag vet att den dagen kommer, och som min chef sade idag, så kanske om ett år så får jag ställa mig i ledet av andra präster och hon får kalla mig sin kollega (i en annan benämning än vad hon gör nu). Men igår trillade ett arbetserbjudande in, med kravet att jag nästan kunde räkna med jobbet bara jag har en teologiemagister i handen. Deadline i oktober. Men dit hinner jag kanske inte. Eller ja, det är rätt så säkert att jag inte hinner. Sen så vill jag ju gärna tjäna den församling jag nu jobbar i tills mitt kontrakt går ut.

Men, det som idag förgyllde min dag var när min chef sade att jag nog kommer få en tjänst, just där jag ska vara, och att hon och en annan av mina blivande kolleger kommer att finnas där och backa mig på vägen. Liksom, hur fint?

Men det var dagens lilla fundering, eller kanske rätt så stora fundering. Och hoppas att när jag läser denna text om ett år så kan jag konstatera att jag verkligen nu nått mitt mål och även jag blivit prästvigd.

PS. Kan det regna lite? Jag vill gärna ha lite "ren" luft igen, plus min bil är typ gul nu istället för grå.

30.05.2018 kl. 20:32

veckans lista

Det är länge sen jag hade en veckolista här på bloggen, så varför inte ta en veckolista nu månadsskiftet till ära (även fast det redan är tisdag idag...). Varsågoda!

Igår så var jag på en kort dagsresa till Uppsala med C & B för att inhandla lite saker på IKEA. Helt kul att första gången besöka någon annan stad än Stockholm i Sverige. Får nog lov att ta mig hit någon annan gång och faktiskt försöka se staden lite mer (och inte bara IKEA).

Idag är det som sagt tisdag och klockan är snart ett, idag har jag redan betalat räkningarna och städat lite. Snart ska jag åka iväg och handla, lämna lite stuff till sopsorteringen och sen kanske köpa ett nattduksbord. Vi får se. Har en ledig dag idag från jobbet eftersom jag kommer jobba i helgen, men det blir nog lite studier idag också, eftersom jag gärna vill få in allt jag bara kan nu innan juni (har en kurs jag hållit på med sen januari och det är SÅ segt att läsa böckerna och skriva så det inte är sant...).

Imorgon så är det onsdag och då är det möten som gäller, först lite lägermöte inför sommarens konfirmandläger, sen ett terminsavslutningsmöte med de övriga diakoniarbetarna på Åland och sen ska jag åka till jobbet för att jobba lite i kansliet. När jag kommer hem så ska jag försöka städa lite och gå ut på promenad.

Torsdagen sitter jag på en föreläsning om barnskydd och anmälningsplikt, vilket ska bli intressant och framför allt nyttigt så tusan. Annars så blir det lite kanslijobb och såntdär, få se vad jag gör efter jobbet. Promenad eller något kanske?

Fredagen är städdag på jobbet. Ska försöka samla allt som är mitt på ett och samma ställe, eller ja, på två ställen. Det jag behöver på kansliet så ska vara där och det jag ska ha på församlingsgården ska vara där. Dessutom ska jag sätta ihop lite IKEA-möbler vi köpte. Så det blir en ganska lugn dag skulle jag våga påstå.

I helgen så jobbar jag, just nu vet jag inte om jag jobbar hemifrån på lördag eller inte, eftersom det är en planeringsdag för mig, men vi får se. Om jag jobbar hemifrån så tänker jag chansa på sovmorgon också (för att sen jobba senare in på kvällen). Söndagen så blir det först mässa i Saltvik och sen har vi en konfirmanddag för sommarens konfirmander på eftermiddagen, så det lär bli en lång dag.

Så ser min vecka ut ungefär, ganska mycket jobb och studier som jag måste få inklämt och inlämnat, men det ska nog gå. Nu ska jag ta itu med min dag igen, vi hörs!

29.05.2018 kl. 12:32

någon kom på besök

Tänkte ägna ett inlägg till lite besökare som förgyllt min vardag här på Åland. det tog en stund (några månader) innan jag fick besök från fastlandet här på Åland, men bättre sent än aldrig säger man ju.

På de två första bilderna så ser ni bl.a. lunchen Sofia och jag lagade när honvar och hälsade på i början av maj tillsammans med sin man Olli. Sofia och jag har böra studera teologi samtidigt och idag så räknar jag henne nog som en av mina närmaste, klokaste och snällaste vänner. Sofia har ett sånt otroligt djup och är jätteduktig på att möta olika människor i olika livsskeden. Detta betyder att vi ofta sitter och diskuterar ganska djupa frågor, men kan också sitta och gapskratta åt totala löjligheter och fjanta bort det mesta. Under Sofias besök lagade vi mat tillsammans, besökte en prästgård där vi satt ute på altanen och drack heimlaga cafe latte och njöt av värmen. Vi avslutade hennes besök med mässa i St. Görans kyrka.

Den andra bilden är en bild på fredagsbuketten som jag köpte för dryga två veckor sen. Det var dagen efter jag fått veta att jag skulle få fortsätta jobba i Saltvik. Samma dag fick jag veta att jag också fått stipendium så det var en dag värd att fira. Senare i helgen, efter jobbet, så kom Carolina och Benny på besök och vi satte oss ner över ett glas bubbligt och skålade för många fina händelser och saker i våra liv.

Dessa två bilder är tagna när jag och mitt besök nummer 2 från fastlandet var här. Carolina (inte samma Carolina som jag jobbar med) kom på besök när hon lämnat in sin gradu, hurra och grattis och kalas för henne!

Det är lite på en vecka sen Carolina landade på fredens öar, och för en vecka sen åkte hon också iväg härifrån, men på de två dagar vi hade tillsammans hann vi med mycket. Vi skålade för hennes gradu, åt god mat tillsammans på bl.a. Stallhagen men också lite nachoplåt vi tillrett själv. Sen blev det också glass förstås, för vad vore sommarvärmen och gott sällskap utan glass.

Både Sofia och Carolina fick en rundtur på mitt jobb då vi bl.a. tittade in i kyrkan och kansliet var jag jobbar. Tycker det är lite roligt att visa runt även om jag inte kan sådär jättemycket om orten eller så, men tillräckligt för att kunna säga något om det ställe där jag jobbar.

Med Carolina hann vi via Bomarsunds fästningsruiner, vilka ni får en liten blick av på bilderna. Vid denna plats byggde alltså ryssarna en fästning men idag finns bara ruinerna kvar (och två kanoner). Som kyrkohistoriker så var ju detta något alldeles ypperligt. Dessutom har Carolina en enorm förkärlek till ruiner, så det kunde inte ha varit en bättre visit, haha.

Men det var de två besöken jag haft hittills, jag inväntar fortfarande några fastlänningar (bl.a. familjen och min studiefamilj) men de kommer när de hinner och orkar. Dörren står ju ändå alltid uppe för dem.

29.05.2018 kl. 12:16

en liten livsuppdatering

Ni minns kanske när jag för snart två månader sen skrev om vad jag egentligen gjorde på Åland. Vi har hela församlingen gått med spänning och väntat på svar, eller jag har gjort det. De flesta andra har väl räknat med att det var rätt så säkert redan från första början.

Så vad har hänt? För dryga två månader sen var jag ännu 50/50 över huruvida jag skulle stanna kvar på Åland och söka min tjänst. Men under de Åbo-visiter som jag hann med under april-månad så kom jag ganska snabbt fram till att jag älskar staden och människorna, men det är ett avslutat kapitel. Åtminstone som studiestad. Jag tänker inte säga aldrig, för det kan hända att jag någongång återvänder till Åbo för något helt annat.

Men jag sade till min chef för en dryg månad sen att jo, jag fortsätter gärna om jag bara får. Och för en dryg vecka så fick jag besked om att jag kommer få ett förlängt tjänsteförhållande. Det är ett år till som jag får jobba i denna fina församling, och det känns riktigt riktigt bra. Nu är den stora pusselbiten som jag behöver hitta platsen för i pusslet är ju studierna. Men jag hoppas och vet att jag måste få en avhandling skriven och så småningom få en teologiemagistersexamen i handen också. Men just nu njuter jag mest av att ha fortsatt tjänst och nosar lite lätt på gradun.

24.05.2018 kl. 11:50

en sommarlista

För att köra igång bloggandet igen efter en kortare tystnad p.g.a. första maj-festligheter och en omgång förkylning så tänkte jag fylla i ratatas sommarlista. För övrigt sitter jag och spånar lite kring andra inlägg just nu för att kunna gå vidare. Borde snart kunna komma med mera info om vart mitt liv är på väg och sådär. Men först, sommarlistan:

Vilka tre saker tänker du på när du hör ordet sommar?

Vattenmelon, isglass och läger.

Kommer du jobba i sommar eller vara ledig?

I år ser min sommar lite annorlunda ut än vad den gjort under somrarna sedan jag började studera. Hela juni kommer jag jobba i Saltvik. Om jag får fortsätta jobba i Saltvik kommer jag att fortsätta jobba också i juli och augusti med en minisemester (har samlat ihop fem dagar semester tror jag, haha) sista veckan i juli.

Ett läger kommer jag ju ändå få åka på, vilket känns bra. Är inte helt redo att lämna livet som läergreger ännu. Eller ja, lägergreger utan sjukt mycket ansvar om vi säger så.

Vad gör du helst en ledig kväll?

Allra helst befinner jag mig nära intill vatten, på sätt eller annat. Skönt är det ju att bada bastu för att sedan kunna kyla av sig i sjön eller havet som ligger invid, men lika bra går det med hemmabastu och att sitta ute och njuta av de milda men värmande solstrålarna på kvällen. Liksom livsnjuteri i bästa format. Därtill med gott sällskap så är jag mer än nöjd.

Vad är, enligt dig, den ultimata sommarmaten?

Åh vad svårt... men grillat. Grillad halloumi med lite grillad majs och sen en sallad med typ blandsallad, vindruvor, feta, körsbärstomater och lite gurka.

I och med att jag äter vegetariskt 95% av alla måltider så ska jag fortsättningsvis försöka göra det under sommaren, men en svaghet jag har under sommarsäsongen är ju just grillat. Så kan hända att jag äter en korv eller lite revbensspjäll i sommar också om det bjuds på.

Vad är ditt favoritställe att vara på under sommaren?

Tur i oturen eller nåt? Nä, är nog lyckligt lottad som får vara på Åland i sommar. Vi brukar ofta med familjen ta en vecka på Åland under sommaren utan några som helst krav, så känns bra att vara här under sommaren även om det kommer vara jobb.

Annars hemhemma hos föräldrarna i hängmattan eller så hos mormor eller moster.

Hur skulle den perfekta sommardagen se ut för dig?

Sovmorgon. Alltid sovmorgon för att ha en perfekt dag. Men sen lugn frukost utomhus, typ gröt eller nåt med färska bärm, yogurth och en stor kopp kaffe som njuts i lugn och ro. Därefter på med shorts/kjol och skönaste tröjan och bara göra ingenting. Typ läsa lite skönlitteratur i hängmattan eller kanske till och med dra till stranden för att simma och sola. Att förbereda god mat tillsammans med familj och/eller vänner och sedan tillreda den och äta tillsammans innan det blir dags för bastu mot kvällen. Bastubad och en kall öl eller skumppa/vin för att lägga lite lyx eller guldkant.

Och sen glass och färska bär i stora lass. För mig präglas perfekta dagar långt av kravlöshet och att jag inte behöver jäkta iväg någonstans. Liksom en lugn och vilsam tillvaro med mat. Haha, perfekt om du fråga rmig!

Ett fint sommarminne?

Har så många... oj, men vad ska jag välja... kanske midsommardagarna hos mormor med god mat och bastu? Gemenskap med familj och släkt är också viktigt. Är en enorm hemmakatt så flera fina minnen finns just i dessa situationer.

Sen finns det ju en hel drös med fina lägerminnen, som t.ex. när man riktigt bondar med de andra ledarna och kan sitta uppe på småtimmarna och prata (fast man borde sova), eller att vara ensam vaken på natten och sitta i fönstret och höra när regnet öser ner. Eller sen alla fina konfirmander som först typ hatar en, men mot slutet av lägret så kommer de fram och absolut ska kramas och ha en hejdå-kram för att kunna lägga sig eller åka hem. <3 Åh, mitt hjärta blöder.

Finns det någon låt du förknippar med sommaren?

Än en gång, finns så många. En hel del lägersånger som följt med från konfirmandläger men också pop-låtar. Tyyyp...

Gung i kajutan med X3M som jag inte kan tänka eller lyssna på utan att börja skratta. 

More than you know av Axl Ingrosso och nån...är också en som spökat i huvudet. Glöm inte heller Despacito och Sun is shining and so are you.

Fem saker du vill hinna göra i sommar:

  1. Simma mer än en gång.
  2. Äta lösglass med kompisarna.
  3. Åka ut till en stuga.
  4. Mysa med familjen & hundarna.
  5. Njuta och bli brun.

Det var den sommarlistan, vad ska ni hitta på i sommar?

11.05.2018 kl. 11:06

en liten notis

Droppar bara in och meddelar att jag denna vecka har hand om ratata:s instagramkonto, så ni kan kolla vad jag hittar på där under veckan. Ratatas IG är ratata.fi. 

Och när jag nu tittade in, så glada vappen och kalasa lugnt som SO för Kåren uttryckte det här om dagen. Klara vappen!

30.04.2018 kl. 10:55

dagens lista

Det är flera som fyller i dagens lista nu, har ju själv också gjort det för en tid sen, men kanske det är dags för en till. Speciellt nu då jag är inspirerad av både Maria och Hanna. Så utan desto mer prat, dagens lista.

Dagens humörÖverraskande bra trots huvudvärken som följde med hela dagen tills jag kom hem från jobbet och tog en huvudvärkstablett.

Dagens måendeBra minus huvudvärken då.

Dagens borde: Diska. Tvätta byk. Usch. Och sen det ständiga studierna som jag borde åtgärda.

Dagens frisyr: Utsläppt och nytvättat. Mitt hår saknar kanske volym, men som nytvättat är det alltid lite kreisi på något plan. Idag är det kreisiga att det faktiskt gjort som jag vill.

Dagens smink: Mascara, highlighter och så lite concealer.

Dagens klädsel: Hade vit t-shirt och mörkblå slacks idag i kombo med en ljusblo kragskjorta och ljusrosa sneakers. Väl hemma blev det sport-bh, myströjan och springbyxorna.

Dagens planer: Inte så mycket mer, ska väl kolla lite Brooklyn Nine-Nine och dricka mitt nya sov gott-te.

Dagens materiella vill ha: Räknas en hund hit? Jag har grym valpfeber och sitter dagarna i ända och drömmer om en lite lurvboll. <3

Dagens fundering: Att jag nog måste köpa solbrillor asap. 

Dagens beroende: Dadlar med kokosflingor. Finns liksom inte något bättre. Det är omöjligt att äta bara en av dessa delikata dadlar.

Dagens tråkigaste: Ööh, kanske det att nätet på jobbet inte fungerade så det blev liksom extra strul med allt.

Dagens längtan: Hundvalpen. Men lite hemlängtan också, mest för att jag i helgen faktiskt ska åka hemhem, haha.

Dagens låt: Centuries av Fall Out Boy. 

23.04.2018 kl. 19:08

Laura || 25 || Åland || Teologi

En blogg om vardagsliv blandat med resor och allt det där som sätter lite extra smak på livet. En plats där jag kan lufta tankarna och samtidigt själen, för det gör en människa gott.

Studerar teologi, men jobbar för tillfället i en församling på Åland. Så dörren från studielivet till arbetslivet står på glänt och jag med en fot i vardera liv. På fritiden försöker jag ägna mig åt roliga saker och livsnjuteri. Som någon lade det så vacker, så är även jag, nybliven livsnjutare.

kiva: hösten, vin i gott sällskap, kaffe, hundar (&andra djur), skratta tills jag knappt kan andas, långsamma morgnar

mindre kiva: framtidsångest, att vara sen, snöslask, korvsoppa, oärliga och egoistiska människor, ondska

Lite länkkärlek:

Hanna

Amanda

Karin

Pastorn och havet

Sabina