tacksamhet

I förra inlägget skrev jag om att jag hittat övningar som ska hjälpa mig tänja och bli mer flexibel och mjuk genom att pinteresta. Hittade även något annat, nämligen "Friday Five" som var en utmaning att skriva ner fem saker som en är tacksam över. Så varför inte försöka se saker och ting lite mer positivt denna väldigt måndagiga måndag och lista fem saker jag är tacksam för.

 1. Fyra arbetsdagar kvar innan semestern. Kan inte betona det nog.
 2. Möjligheten till att bada. Hörde av en kompis att de inte kan simma på sitt skribaläger för att det finns så mycket blågröna alger i vattnet, så snart kommer det väl till Åland också.
 3. Det soliga vädret. Även om nauren och jag (och många andra) sitter och suktar refter regn, det är ju snustorrt.
 4. Kaffe.
 5. Frukter. Storkonsumerar frukt för tillfället, och är knappast den enda. Finns inget smaskigare än kall och krispig vattenmelon när det är riktigt varmt ute.
16.07.2018 kl. 18:31

veckan innan semester

Nästa vecka inleder jag min semester, så jag har fem dagar jobb kvar innan jag får ta lite "sommarlov" för i år. Tänkte att det nu kunde vara bra att sammanfatta vad nästa vecka kommer före med sig även om programpunkter är rätt så öppna ännu.

måndagen blir nog en helt vanlig arbetsdag. Ska försöka ordna upp så att allt är klart inför höstens igångkörning igen.

tisdagen ser rätt så lika ut som måndagen. Jag har ett möte inprickat men jag är osäker på om mötet blir måndag, tisdag eller onsdag, så vi får se.

onsdagen ska jag se till att ha det sista fixat och så blir det en aftonbön för min del ännu på kvällen.

torsdagen kommer jag väl knappt att kunna sitta stilla när semestern är bakom hörnet, men i varje fall så får jag nog börja programmera både arbetsmejl och -telefon inför semestern (speciellt telefonen orsakar huvudbry... liksom jag förstår inte android telefoner och hur jag spelar in ett röstmeddelande. I och för sig så har jag inte ens försökt göra det på iPhone heller...)

fredagen är den sista dagen innan semester, senast då ska allt vara klart och bokat. Annars får jag väl ta och städa lägenheten och se till så att allting är i skick för semester också på hemmaplanet.

lördag och söndag eller helgen så kommer mamma och pappa till Mariehamn och stannar här en natt. Då ska vi se till att hinna med lote sightseeing och god mat innan vi på söndagen tar småfärjorna till Brändö för att stanna där i några nätter. Efter det åker jag hemhem och så får vi se när jag är tillbaka på holmen igen (spoilers, det blir helt senast den 30.7 för så lång semester har jag ändå inte).

15.07.2018 kl. 20:17

veckans lista

Det är länge sen jag hade en veckolista här på bloggen, så varför inte ta en veckolista nu månadsskiftet till ära (även fast det redan är tisdag idag...). Varsågoda!

Igår så var jag på en kort dagsresa till Uppsala med C & B för att inhandla lite saker på IKEA. Helt kul att första gången besöka någon annan stad än Stockholm i Sverige. Får nog lov att ta mig hit någon annan gång och faktiskt försöka se staden lite mer (och inte bara IKEA).

Idag är det som sagt tisdag och klockan är snart ett, idag har jag redan betalat räkningarna och städat lite. Snart ska jag åka iväg och handla, lämna lite stuff till sopsorteringen och sen kanske köpa ett nattduksbord. Vi får se. Har en ledig dag idag från jobbet eftersom jag kommer jobba i helgen, men det blir nog lite studier idag också, eftersom jag gärna vill få in allt jag bara kan nu innan juni (har en kurs jag hållit på med sen januari och det är SÅ segt att läsa böckerna och skriva så det inte är sant...).

Imorgon så är det onsdag och då är det möten som gäller, först lite lägermöte inför sommarens konfirmandläger, sen ett terminsavslutningsmöte med de övriga diakoniarbetarna på Åland och sen ska jag åka till jobbet för att jobba lite i kansliet. När jag kommer hem så ska jag försöka städa lite och gå ut på promenad.

Torsdagen sitter jag på en föreläsning om barnskydd och anmälningsplikt, vilket ska bli intressant och framför allt nyttigt så tusan. Annars så blir det lite kanslijobb och såntdär, få se vad jag gör efter jobbet. Promenad eller något kanske?

Fredagen är städdag på jobbet. Ska försöka samla allt som är mitt på ett och samma ställe, eller ja, på två ställen. Det jag behöver på kansliet så ska vara där och det jag ska ha på församlingsgården ska vara där. Dessutom ska jag sätta ihop lite IKEA-möbler vi köpte. Så det blir en ganska lugn dag skulle jag våga påstå.

I helgen så jobbar jag, just nu vet jag inte om jag jobbar hemifrån på lördag eller inte, eftersom det är en planeringsdag för mig, men vi får se. Om jag jobbar hemifrån så tänker jag chansa på sovmorgon också (för att sen jobba senare in på kvällen). Söndagen så blir det först mässa i Saltvik och sen har vi en konfirmanddag för sommarens konfirmander på eftermiddagen, så det lär bli en lång dag.

Så ser min vecka ut ungefär, ganska mycket jobb och studier som jag måste få inklämt och inlämnat, men det ska nog gå. Nu ska jag ta itu med min dag igen, vi hörs!

29.05.2018 kl. 12:32

en sommarlista

För att köra igång bloggandet igen efter en kortare tystnad p.g.a. första maj-festligheter och en omgång förkylning så tänkte jag fylla i ratatas sommarlista. För övrigt sitter jag och spånar lite kring andra inlägg just nu för att kunna gå vidare. Borde snart kunna komma med mera info om vart mitt liv är på väg och sådär. Men först, sommarlistan:

Vilka tre saker tänker du på när du hör ordet sommar?

Vattenmelon, isglass och läger.

Kommer du jobba i sommar eller vara ledig?

I år ser min sommar lite annorlunda ut än vad den gjort under somrarna sedan jag började studera. Hela juni kommer jag jobba i Saltvik. Om jag får fortsätta jobba i Saltvik kommer jag att fortsätta jobba också i juli och augusti med en minisemester (har samlat ihop fem dagar semester tror jag, haha) sista veckan i juli.

Ett läger kommer jag ju ändå få åka på, vilket känns bra. Är inte helt redo att lämna livet som läergreger ännu. Eller ja, lägergreger utan sjukt mycket ansvar om vi säger så.

Vad gör du helst en ledig kväll?

Allra helst befinner jag mig nära intill vatten, på sätt eller annat. Skönt är det ju att bada bastu för att sedan kunna kyla av sig i sjön eller havet som ligger invid, men lika bra går det med hemmabastu och att sitta ute och njuta av de milda men värmande solstrålarna på kvällen. Liksom livsnjuteri i bästa format. Därtill med gott sällskap så är jag mer än nöjd.

Vad är, enligt dig, den ultimata sommarmaten?

Åh vad svårt... men grillat. Grillad halloumi med lite grillad majs och sen en sallad med typ blandsallad, vindruvor, feta, körsbärstomater och lite gurka.

I och med att jag äter vegetariskt 95% av alla måltider så ska jag fortsättningsvis försöka göra det under sommaren, men en svaghet jag har under sommarsäsongen är ju just grillat. Så kan hända att jag äter en korv eller lite revbensspjäll i sommar också om det bjuds på.

Vad är ditt favoritställe att vara på under sommaren?

Tur i oturen eller nåt? Nä, är nog lyckligt lottad som får vara på Åland i sommar. Vi brukar ofta med familjen ta en vecka på Åland under sommaren utan några som helst krav, så känns bra att vara här under sommaren även om det kommer vara jobb.

Annars hemhemma hos föräldrarna i hängmattan eller så hos mormor eller moster.

Hur skulle den perfekta sommardagen se ut för dig?

Sovmorgon. Alltid sovmorgon för att ha en perfekt dag. Men sen lugn frukost utomhus, typ gröt eller nåt med färska bärm, yogurth och en stor kopp kaffe som njuts i lugn och ro. Därefter på med shorts/kjol och skönaste tröjan och bara göra ingenting. Typ läsa lite skönlitteratur i hängmattan eller kanske till och med dra till stranden för att simma och sola. Att förbereda god mat tillsammans med familj och/eller vänner och sedan tillreda den och äta tillsammans innan det blir dags för bastu mot kvällen. Bastubad och en kall öl eller skumppa/vin för att lägga lite lyx eller guldkant.

Och sen glass och färska bär i stora lass. För mig präglas perfekta dagar långt av kravlöshet och att jag inte behöver jäkta iväg någonstans. Liksom en lugn och vilsam tillvaro med mat. Haha, perfekt om du fråga rmig!

Ett fint sommarminne?

Har så många... oj, men vad ska jag välja... kanske midsommardagarna hos mormor med god mat och bastu? Gemenskap med familj och släkt är också viktigt. Är en enorm hemmakatt så flera fina minnen finns just i dessa situationer.

Sen finns det ju en hel drös med fina lägerminnen, som t.ex. när man riktigt bondar med de andra ledarna och kan sitta uppe på småtimmarna och prata (fast man borde sova), eller att vara ensam vaken på natten och sitta i fönstret och höra när regnet öser ner. Eller sen alla fina konfirmander som först typ hatar en, men mot slutet av lägret så kommer de fram och absolut ska kramas och ha en hejdå-kram för att kunna lägga sig eller åka hem. <3 Åh, mitt hjärta blöder.

Finns det någon låt du förknippar med sommaren?

Än en gång, finns så många. En hel del lägersånger som följt med från konfirmandläger men också pop-låtar. Tyyyp...

Gung i kajutan med X3M som jag inte kan tänka eller lyssna på utan att börja skratta. 

More than you know av Axl Ingrosso och nån...är också en som spökat i huvudet. Glöm inte heller Despacito och Sun is shining and so are you.

Fem saker du vill hinna göra i sommar:

 1. Simma mer än en gång.
 2. Äta lösglass med kompisarna.
 3. Åka ut till en stuga.
 4. Mysa med familjen & hundarna.
 5. Njuta och bli brun.

Det var den sommarlistan, vad ska ni hitta på i sommar?

11.05.2018 kl. 11:06

dagens lista

Det är flera som fyller i dagens lista nu, har ju själv också gjort det för en tid sen, men kanske det är dags för en till. Speciellt nu då jag är inspirerad av både Maria och Hanna. Så utan desto mer prat, dagens lista.

Dagens humörÖverraskande bra trots huvudvärken som följde med hela dagen tills jag kom hem från jobbet och tog en huvudvärkstablett.

Dagens måendeBra minus huvudvärken då.

Dagens borde: Diska. Tvätta byk. Usch. Och sen det ständiga studierna som jag borde åtgärda.

Dagens frisyr: Utsläppt och nytvättat. Mitt hår saknar kanske volym, men som nytvättat är det alltid lite kreisi på något plan. Idag är det kreisiga att det faktiskt gjort som jag vill.

Dagens smink: Mascara, highlighter och så lite concealer.

Dagens klädsel: Hade vit t-shirt och mörkblå slacks idag i kombo med en ljusblo kragskjorta och ljusrosa sneakers. Väl hemma blev det sport-bh, myströjan och springbyxorna.

Dagens planer: Inte så mycket mer, ska väl kolla lite Brooklyn Nine-Nine och dricka mitt nya sov gott-te.

Dagens materiella vill ha: Räknas en hund hit? Jag har grym valpfeber och sitter dagarna i ända och drömmer om en lite lurvboll. <3

Dagens fundering: Att jag nog måste köpa solbrillor asap. 

Dagens beroende: Dadlar med kokosflingor. Finns liksom inte något bättre. Det är omöjligt att äta bara en av dessa delikata dadlar.

Dagens tråkigaste: Ööh, kanske det att nätet på jobbet inte fungerade så det blev liksom extra strul med allt.

Dagens längtan: Hundvalpen. Men lite hemlängtan också, mest för att jag i helgen faktiskt ska åka hemhem, haha.

Dagens låt: Centuries av Fall Out Boy. 

23.04.2018 kl. 19:08

om dagens lista

Den fina röda klänningen som nämns senare i inlägget. Är nog lite nykär nu

Måndag och ny vecka. Har hunnit med mycket även om jag själv känner att det inte egentligen hände så mycket. MEN jag lyckades äntligen fixa mina morotsplättar, som jag väntat! De är dessutom delicious, enda minuset är arbetsmängden, men får lite hemmafru-vibbar av att stå och fixa så plus minus noll väl då eller? Nä, men tänkte att jag skulle ta en dagens lista nu istället för en veckolista.

Dagens humör: Riktigt bra faktiskt, lite trött men glad i varje fall.

Dagens mående: Mår bra, en huvudvärk smög sig på nu på kvällskvisten, men det beror nog på en konstig sovställning.

Dagens borde: Mm... jadu. Fick avbockat alla dagens borden, men även om det inte var ett dagens borde så borde jag ju ändå studera.

Dagens frisyr: Utsläppt hår och ja, det var lite håret bestämer själv dag idag, men ok ändå.

Dagens klädsel: Min fina nya röda klänning från H&M i kombo med svart kofta och matchande strumpbyxor och ullsockor.

Dagens planer: Dagens planer var att steka mina morotsplättar, ha kanslitur på jobbet, vakta chefens katter och att vara med på ett möte för en arbetsgrupp. Nu tänker jag ta det lugnt, läsa lite bloggar och dricka te innan jag går och lägger mig.

Dagens materiella vill ha: Blommor i massor.

Dagens fundering: Hur kan frost sätta sig fast i bilrutorna så jäkla hårt? Liksom omöjligt att få bort kändes det som.

Dagens beroende: Kaffe. Suktat efter och suktar ännu efter kaffe men nu blev det nog för sent för det.

Dagens tråkigaste: Huvudvärkem som smög sig på, skulle ha klarat mig utan den.

Dagens längtan: Å(h)bo. Snart snart snart!

Dagens låt: Hmm, kanske samma som i lördags. Peter Hollens - Dragonborn comes.

19.02.2018 kl. 19:00

2018

Flera av er har (troligtvis) redan märkt vilken enorm förkärlek jag har för listor av olika slag. Inspirerad av årsskiftet och efter att ha läst ett flertal blogginlägg av olika bloggare om målsättningarna för det kommande året så tänkte jag pilla ner några små tankar och målsättningar för 2018.

 1. Läs minst 7 böcker.
  2017 läste jag kanske en (!!!) skönlitterär bok som inte hade med mina studier att göra och det vill jag ändra på, för jag gillar ju att läsa. Dessutom har jag i säkert tre år nu försökt mig på att läsa igenom Harry Potter-serien igen utan att lyckas. Så får ta mig själv i kragen och göra något åt saken.
   
 2. Lägga ifrån mig telefonen en god stund innan läggdags.
  Hänger ihop med ovanstående punkt, om jag istället skulle fokusera på att läsa böcker innan jag går och lägger mig så skulle jag säkerligen peta mindre på telefonen. Jag är ju uppkopplad jämt, och med tanke på hur bra det kändes att vara telefonfri i våras så tror jag att jag skulle må mycket bättre av att dra ner på telefontiden. Skulle kanske också komma i säng tidigare om jag lade ifrån mig telefonen tidigare. Samtidigt kanske telefonen faller bort mera också i vardaglig använding som att slösurfa för att jag har tråkigt... Jag kan alltid drömma, right?
   
 3. Äta vegetariskt.
  Ska försöka gå in för att äta helt vegetariskt under våren, oberoende om jag själv lagar maten eller om jag åker på läger eller semester. Tänkte försöka vara modig och testa på att ha en vegan-dag i månaden också. Åtminstone till en början (glass är ju alldeles för gott och likaså yoghurt… dessutom vill jag ha mjölk i kaffet…). Återkommer med goda recept bara jag kommer igång! Tar gärna också emot recepttips om ni sitter på några! 
   
 4. Skriva klart min pro gradu-avhandling.
  Denna omtalade avhandling. Suck och stön, ack och ve. Hur omotiverad jag än är så borde jag faktiskt skriva klart nu under det kommande året. Vill ju så gärna ta nästa steg och liksom göra något annat än stressa över denna arma avhandling. Så, får börja suga på den karamellen ordentligt nu.
   
 5. Vara mer utomhus och njuta av naturen.
  Mår som bäst när jag får strosa omkring i skogen med svamp- eller bärkorgen i handen och bara njuta av stillheten och ron i skogen. Det är avslappnande och tio gånger roligare än att bara gå på vanliga grus- eller sandvägar. Har ju en dröm om att bli värsta vildmarksmänniskan men det lär nog dröja lite till, haha.

Fem ganska vaga punkter, sådär som jag gillar dem. Kommer nog att ha mest problem med telefonen, tror jag. Alternativt med pro gradu-avhandlingen eftersom jag skjuit på den så mycket nu. Men får jobba lite extra på dessa punkter känner jag då.

06.01.2018 kl. 17:55

om året som gått

Den traditionella årslistan som jag fyllt i under flera år på flera olika bloggar. Dock råkar det sig nu att dessa listor från tidigare år blivit raderade eller helt enkelt försvunnit. Men hittade min traditionella lista ändå och fyllde än en gång i den. Får försöka påminna mig själv om att inte byta blogg hela tiden och backa upp inläggen någon annanstans än bara på bloggen.

Men, nog svamlat nu, årets lista (om än något försenad), varsågoda!

Gjorde du något 2017 som du aldrig gjort förut?

Jag åkte iväg på tyst retreat, d.v.s. retreat där det inte talas alls. Typ. Fast C och jag låg i kökssoffan i logementet och mös och småviskade. Det var just innan föreningens jubileumsfest och vi var kanske aningen malplacerade på denna retreat även om det var skönt att lägga ifrån sig telefonen och bara vara tyst i ca 30h.

Annars blev det praktik i församling och så en resa till Israel. Resan var nog bland det bästa under året och tänker definitivt ta mig dit igen någon gång.

Genomdrev du någon stor förändring?

Hmm… ja, jag nämnde ju i något inlägg för inte så länge sedan att jag ska flytta till Åland för att jobba i en församling där. Även om jobbet tar vid först nästa vecka så var det ju under december som förändringen genomdrevs. Andra förändringar som kunde anses stora, jaa… jag kom igång med Bullet Journal-grejen jag också. Har länge irriterat mig på läsårskalenderar eftersom de aldrig riktigt är sådana som jag vill att de ska vara. Så då testade jag på BuJo och ja, det är en perfekt kombination av kalender, to do-lista och framtidsplanering samt ett utmärkt sätt att få utlopp för kreativiteten.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

Inga nära vänner, men visst har det funnits en hel del gravida människor i min omgivning och sen en massa söta små knyt.

Vilket datum från 2017 kommer du alltid att minnas?

29.4 – Teologiska Studentföreningens (TSF) jubileumsårsfest. Satt med i kommittén och alltså tusan så skönt det var när festen äntligen var där. Vi hade jobbat i ett år och nu fick vi se resultatet av vårt jobb.

15 - 25.5 – Resan till Israel. Det var så fullpackat med program och intensivt men ack så roligt och lärorikt. Som sagt, bäst på hela året typ.

17.8 – Anlagsprövning. Kanske en av de mer spännande dagarna på året eftersom jag under denna dag gjorde en massa tester och blev intervjuad av en psykolog för att se hur min prästlämplighet är. Huhuhu.

10.11 – En av våra lärare vid teologin blev installerad som professor och tillsammans med K, I och A fixade vi festen efteråt. En riktigt trevlig kväll i gott sällskap.

Dog någon som stod dig nära?

Inga släktingar eller nära vänner, tack och lov. Men en vän till mig dog ändå i år, minns ännu chocken när jag fick höra om dödsfallet.

Vilka länder besökte du?

Israel Palestina. Inte många resor utomlands i år, men lite inhemsk resande gjorde jag, bl.a. till Åland nu i december och i juni till Valamo kloster.

Bästa köpet?

Alla nya skor som fått flytta in hos mig. Definitivt alla dessa finheter.

Gjorde någonting dig riktigt glad?

Många saker gjorde mig riktigt glad under året, bl.a. min praktik i september. Mina fina kompisar som på så fina sätt ställde upp för mig också då när jag inte visste att jag behövde dem att ställa upp för mig. Dessutom blev jag också jätteglad över många småsaker som småtöntiga kostymer, pappas julklapp från min syster och mig samt så årets gulisar.

Saknar du något under år 2017 som du vill ha år 2018?

Alltså jag vill ju börja skriva gradu, så kanske mer sådant?

Vad önskar du att du gjort mer?

Skrivit mer gradu och varit bättre på att se människor i olika sociala sammanhang.

Vad önskar du att du gjort mindre?

Jämfört mig själv med andra och pratat mindre. Att jämföra mina studier och min studieframgång med andras är kanske… nej det är definitivt det dummaste jag gjort i år. Sen att jag skulle ha hållit käft mer och bara lyssnat mer ibland skulle också ha varit bra.

Favoritprogram på TV?

Hmm… Love it or List it – Vancouver, Masterchef Australia och olika slags bröllopsprogram.

Bästa boken du läste i år?

Läste alldeles för få böcker i år, tror inte jag avverkat ett enda skönlitterärt verk. Men ja… läste nog otroligt intressanta och lärorika böcker i samband med kursen för Israel-resan.

Största musikaliska upptäckten?

Alltså Vain Elämää. Speciellt i år när Toni Wirtanen var med, och Juha Tapio. Sanni var ju också bra. Så ja, finska coverlåtar.

Vad var din största framgång på jobbet 2017?

Jag sommarjobbade ju även i år på konfirmationsläger så den största framgången var nog när den präst jag jobbade med (har jobbat med honom tidigare också) berömde mig och berättade hur mycket jag hade utvecklats. Kändes liksom jättebra att få höra det av honom eftersom jag vet hur duktig han själv är på att undervisa och allt det där.

Sen var det ju en liten bonus att under min arbetslivspraktik i september så fick jag en jättebra feedback.

Största framgången på det privata planet?

Att jag kommit över min problematik med att vara ensam. Under hösten drabbades jag av någon form av sällskapssjuka och kunde och ville inte vara ensam. Men nu känns det redan mycket bättre och jag trivs med mig själv igen.

Största misstaget?

Att jag inte lyssnat så väl som jag kanske borde. Känns dumt att människor ska behöva påpeka det för ja, jag är intresserad så ja, jag borde lyssna men gör jag det? Nej. Får ta och öva mig under kommande år helt enkelt. Inga liksom megastora missar men pinsamt och jobbigt ändå.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Gladare skulle jag våga påstå.

Vad spenderade du mest pengar på?

Skor. Kläder. Hyra. Mat.

Något du önskade dig och fick?

Jobbet på Åland och underbart mys med mina fina tjejkompisar!

Något du önskade dig och inte fick?

Ett annat jobb, sinnesro under hösten att fixa studier etc. i egen takt.

Vad gjorde du på din födelsedag 2017?

Jobbade som valförrättare för kommunalvalet eller vad det nu var. Haha, bra att jag minns vad jag gjorde åtminstone.

Finns det någonting som skulle ha gjort ditt år ännu bättre?

Hmm… Att jag skulle ha tagit mig själv i kragen under hösten och faktiskt börjat skriva på min gradu, men gjort är gjort. Dessutom tycker jag att året har varit riktigt bra.

Vad fick dig att må bra?

Kompisar, familj och alla härliga skratt tillsammans med folk.

Vem saknade du?

Hanna. Typiskt att vi sett varandra väldigt lite i år, men kanske vi fixar det i år istället? Sen många fina människor som jag fick jobba med under sommaren, kompisar som jag ibland inte såg på väldigt länge och ja, våra hundar här hemhemma.

De bästa nya människorna du träffade?

Våra gulisar och flera av de utisar jag träffade nu under hösten. Sen alla fina människor jag fick jobba med under sommaren och under min praktik. Sen lärde jag också känna en hel drös människor bättra så det finns liksom flera bästa människor för i år.

Mest stolt över?

Att jag vågade praktisera i en församling som var okänd för mig från första början, att jag vågade ta mer ansvar under skriftskolorna jag jobbade på och att jag nu ska bege mig till Åland.

Högsta önskan just nu?

Snö. Kan jag snälla få lite snö?

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?

Jag tänker fokusera mer på studierna och att börja rikta in mig på det jag vill jobba med i framtiden. Sen vill jag också försöka njuta så mycket som möjligt av mitt jobb på Åland medan jag är där, för det är ju en fin chans jag får nu och vill få ut det mesta.

04.01.2018 kl. 11:01

en vinterlista

Fyllde ju i en blogglista förra veckan, och blev nog lite inspirerad av det här med listor igen. De är utmärkta att fylla bloggen med medan annat möjligt bloggmaterial får ligga och tänkas igenom. Känner att jag har det tio gånger enklare om jag börjar fundera i god tid på vad jag ska skriva. Så, därför en lista, denna gång vinterlistan. Än en gång hämtad från sevendays.Man vet att det är vinter när: Då luften blir kyligare och inte längre är sådär fräsch som under de första svalare höstmorgnarna, den är bara kall. Då den första snön faller. Då mörkret kommer allt tidigare. Då affärer och folk börjar ställa fram julprydnader.

Här hittar ni mig i vinter: Utöver att jag troligtvis kommer sitta och studera lite på olika håll så hemma i sängen/soffan under en rejäl hög med täcken och filtar. Det känns som den blöta kylan som nu ligger i luften på något sätt ”fastnat”, som damm som sätter sig där det kommer åt.

Tre saker jag vill göra under vintern: Hmm…

 1. Dricka glögg/varm choklad utomhus och njuta av snön.
 2. Baka pepparkakor & andra juliga bakverk.
 3. Stå ute i snöfall och njuta (kanske fota).

Det bästa med vintern: Alla mysiga kläder, t.ex. yllesockor. Pudersnö och rosiga kinder. Varma drycker. Snöbollskrig. Alla ljus, både levande och julljus.

Det sämsta med vintern: Mörkret. Snöslasket. Kylan. Hålen på yllesockorna.

Den perfekta maten under vintersäsongen är: Någon mustig gryta. Pepparkakor och julstjärnor till efterrätt.

Så här vill jag klä mig i vinter: Varma strumpbyxor och yllesockor. Klänningar, kjol och mysiga tröjor. Mössa, stora halsdukar. Rediga kängor.

En vinteraktivitet alla borde pröva på: En av de svårare frågorna, men jag tycker att det är sjukt svårt att fota i snö, speciellt om jag vill ha en närbild på en snöflinga. Extra utmaning får man om detta fotograferande görs i brådska och med mobiltelefon.

En ultimat vinterdag: Sovmorgon och att få kliva upp från sängen utan att behöva frysa. En rykande het kopp med kardemumma-kaffe och kanske en bit choklad samt smarrig frukost. Mys i soffan med hundarna och sedan varma kläder på och ut och gå i ett vackert snötäckt landskap. Efter detta kommer man in och förbereder den där mustiga grytan, kokar eftermiddagskaffe och bara njuter. På kvällen sitter man iklädd pyjamas och varma sockor efter att man badat bastu.

Känner att jag saknar en ordentlig vinter med mycket snö och lite slask. Har saknat den där magin med vintern då det finns mycket snö. Allting känns mycket lättare och tio gånger mer angenämt. Men ja, en liten vinterlista för er given. Fyll gärna i själv!

27.11.2017 kl. 14:18

Min dröm

Det sägs att om något känns segt så ska man bara göra något så kommer flodportarna snart att öppnas och vattnet välla ut. Skriv något valfritt i ca 10 minuter för att sedan när du fått bort ”writer’s block” kan övergå till att skriva t.ex. gradu. Nå, vad vill jag få sagt med det här? Det är kanske en lite väl lång introduktion till det jag försöker säga: Titta! Jag bloggar igen!

Brukar nu som då titta in på sevendays.fi för att se på blogglistorna där. Ofta är listorna intressanta men jag har bara inte orkat eller idats fylla i dem. Så, det har väl funnits en viss lättja i detta bloggande och listifyllande. Aningen konstigt eftersom jag ju älskar att fylla i och blogga i listor. Så jag tänkte ta mig i kragen och fylla i den nyaste listan – min dröm – för den verkar riktigt rolig och semilätt att fylla i. Så, den ska nog gå att fixa.

Om jag fick drömma fritt:

Bo här: Jaa… Har alltid drömt om två eller tre ställen. Den första är ett egnahems hus, trähus i rött med vita knutar ute på landet och en fin trädgård gärna med tillhörande veranda och eget potatisland. Kanske skild bastubyggnad? Det andra är en herrgård med tillhörande stall och stora ägor där en skog ingår. Det tredje är en stor och sjukt flott loft-lägenhet i New York eller någon annan storstad med stora glasfönster.

Resa hit: Världen runt. Skulle så gärna besöka bl.a. Australien och stanna där en längre tid, sen Sydamerika och Nordamerika. Mysigt värre. Efter det skulle jag gärna åka till Island och Afrika för att sedan komma till Europa och tågluffa runt. I mina drömmar tar resan flera år och jag skulle få göra den ensam men träffa härliga människor under resan.

Se den här artisten: Eminem. Eller Apulanta. Ska jag välja en artist/band som gått bort så är det nog Linkin Park med Chester Bennington.

Jobba med det här: Jag har på sistone drömt om att få ha det där röda trähuset med vita knutar ute på landet. Till huset skulle dock tillhöra lite mer, d.v.s. en tilläggsbyggnad där det kunde bo folk året runt. Någonting i stil med en typ retreatgård där det också finns möjlighet att ha djur (hästar och hundar) och att det skulle vara självgående. Tanken skulle vara att folk kunde boka in en vistelse på gården och få komma dit och varva ner. Samtidigt skulle jag gärna se att det skulle finnas gäster som bor kvar året runt och få pyssla med djuren och sådant där. Jaa... det är komplicerade tankar och svårt att sätta ord på. Men det skulle i drömmen fortfarande handla om att jobba i kyrkan.

Klä mig så här: Stilrena kläder, gärna i svart, grått, vitt och typ senapsgult och skogsgrönt. Väldigt jordnära, bekvämt och mysigt. Ändå stiligt och så. Har en rätt så tydlig stil i min pinterest-mapp, men den är kanske inte jätte jordnära i alla fall, haha. Dessutom skulle jag ju shoppa hållbart och kvalitet.

Träffa den här personen: Just nu, morfar. Känner att jag borde få en ordentlig bamsekram, bli omhalsad och känna skäggstubben mot kinden. Fast ja, han är ju död så om det måste vara en levande person så skulle jag jättegärna åka och träffa dem som jobbade på min praktikplats i Helsingfors.

Vakna upp så här varje morgon: I lugn och ro, gärna med massa mys med någon skön person. Sen skulle jag dricka kaffe och äta en god frukost och ja, ha det gott. Typ läsa tidningen, rasta hunden och sånt där trevligt som skulle vara dröömin.

Tjäna det här: Så att jag klarar mig och gärna så att jag kunde dela med mig av det jag får, typ välgörenhet och sådant. (Jag tror jag har en "yrkesskada" när mitt första svar egentligen skulle vara Gud, haha.)

Ge bort det här: Alla onödiga saker jag har hemma, kläder och dylikt. För jag vet ju att det finns människor som kan ha behov av det jag bara har hemma och samlar damm.

Må så här: Jag vill må bra, men det tror jag de flesta vill göra.

Klara den här utmaningen: Hmm… svår fråga. För tillfället så är det kanske just magisters-pappren jag mer än gärna vill ha. Så kanske att jag skulle få mer tålamod, självdisciplin och flit för att klara av det här.

24.11.2017 kl. 11:03

Laura || 25 || Åland || Teologi

En blogg om vardagsliv blandat med resor och allt det där som sätter lite extra smak på livet. En plats där jag kan lufta tankarna och samtidigt själen, för det gör en människa gott.

Studerar teologi, men jobbar för tillfället i en församling på Åland. Så dörren från studielivet till arbetslivet står på glänt och jag med en fot i vardera liv. På fritiden försöker jag ägna mig åt roliga saker och livsnjuteri. Som någon lade det så vacker, så är även jag, nybliven livsnjutare.

kiva: hösten, skumppa, vin i gott sällskap, kaffe, hundar &katter, skratta tills jag knappt kan andas, långsamma morgnar

mindre kiva: framtidsångest, att vara sen, snöslask, korvsoppa, stress, oärliga och egoistiska människor, ondska

Lite länkkärlek:

Hanna

Amanda

Karin

Pastorn och havet

Sabina