5e december

Det märks att det börjar dra sig mot jul och att det så småningom början infinna sig julfiilis i en. I söndags inleddes adventstiden med pompa och ståt i Åbo Domkyrka. Har nog aldrig haft ett så stort leende på läpparna under en mässa. Barnkören i ÅSF var fantastisk. Allt var bara kalaskul och värdigt och fint. En superduper inledning på julväntandet.

Förra veckan var en bra vecka och den här veckan känns också riktigt skön i och med självständighetsdagen. Det ska firas i goda vänners lag med bubbel, bal och snacks. Annars så får jag än en gång ta mig själv i nacken och se till att studera som värsta flitiga myran för att få en kurs klar innan jag tar jullov. Bara den är fixad har jag skrapat ihop 21sp i höst, så det känns bra. 

Publicerad 05.12.2017 kl. 13:17

ett snabbt tips och en random text

Regnet smattrar mot den redan blöta asfalten. Vattnet bildar små porlande bäckar som rinner ner längs med gatorna och ner i kloakerna. I vattnet speglas gatulampornas sken och himlens mörkgråa, dunkla färg. Trädens grenar är kala nu, de brinnande höstlöven har för länge sedan fallit till marken och blivit till en oigenkännbar, mörkbrun sörja på marken. De svarta grenarna sträcker sig som svartbrända klor upp mot himlen för att desperat försöka komma åt molnen som skyler det lilla dagsljus som finns kvar i november. Regnet fortsätter falla och luften är både kylig och blöt. En sådan kyla som sätter sig djupt inne i en för varje andetag man tar...

Ett kort litet utdrag ur någon liten text jag försökt producera de senaste dagarna, eller veckorna. Jag inspirerades av sidan rainymood.com där en helt gratis kan lyssna på en inspelning av ett åskväder. Det finns få saker som hjälper mig att slappna av på samma sätt som soundet av regn mot marken. Det är nog det jag saknar mest nu när jag bor i höghus, jag hör inget regn mot marken. Inte heller mot ett plåttak.
Så ifall det känns som om du också saknar detta, eller kanske prövat all Spotifys koncentrationslistor men har tröttnat eller konstaterat att de inte hjälper, så kolla in den här sidan. Den ger mig arbetsro, både för studier och för att försöka producera text till något som nog aldrig någonsin blir skrivet. Till nästa ska jag testa på att somna till ljudet, för att somna till ljudet av regn vet ni, det om något är himmelskt.

Publicerad 28.11.2017 kl. 14:16

en vinterlista

Fyllde ju i en blogglista förra veckan, och blev nog lite inspirerad av det här med listor igen. De är utmärkta att fylla bloggen med medan annat möjligt bloggmaterial får ligga och tänkas igenom. Känner att jag har det tio gånger enklare om jag börjar fundera i god tid på vad jag ska skriva. Så, därför en lista, denna gång vinterlistan. Än en gång hämtad från sevendays.Man vet att det är vinter när: Då luften blir kyligare och inte längre är sådär fräsch som under de första svalare höstmorgnarna, den är bara kall. Då den första snön faller. Då mörkret kommer allt tidigare. Då affärer och folk börjar ställa fram julprydnader.

Här hittar ni mig i vinter: Utöver att jag troligtvis kommer sitta och studera lite på olika håll så hemma i sängen/soffan under en rejäl hög med täcken och filtar. Det känns som den blöta kylan som nu ligger i luften på något sätt ”fastnat”, som damm som sätter sig där det kommer åt.

Tre saker jag vill göra under vintern: Hmm…

  1. Dricka glögg/varm choklad utomhus och njuta av snön.
  2. Baka pepparkakor & andra juliga bakverk.
  3. Stå ute i snöfall och njuta (kanske fota).

Det bästa med vintern: Alla mysiga kläder, t.ex. yllesockor. Pudersnö och rosiga kinder. Varma drycker. Snöbollskrig. Alla ljus, både levande och julljus.

Det sämsta med vintern: Mörkret. Snöslasket. Kylan. Hålen på yllesockorna.

Den perfekta maten under vintersäsongen är: Någon mustig gryta. Pepparkakor och julstjärnor till efterrätt.

Så här vill jag klä mig i vinter: Varma strumpbyxor och yllesockor. Klänningar, kjol och mysiga tröjor. Mössa, stora halsdukar. Rediga kängor.

En vinteraktivitet alla borde pröva på: En av de svårare frågorna, men jag tycker att det är sjukt svårt att fota i snö, speciellt om jag vill ha en närbild på en snöflinga. Extra utmaning får man om detta fotograferande görs i brådska och med mobiltelefon.

En ultimat vinterdag: Sovmorgon och att få kliva upp från sängen utan att behöva frysa. En rykande het kopp med kardemumma-kaffe och kanske en bit choklad samt smarrig frukost. Mys i soffan med hundarna och sedan varma kläder på och ut och gå i ett vackert snötäckt landskap. Efter detta kommer man in och förbereder den där mustiga grytan, kokar eftermiddagskaffe och bara njuter. På kvällen sitter man iklädd pyjamas och varma sockor efter att man badat bastu.

Känner att jag saknar en ordentlig vinter med mycket snö och lite slask. Har saknat den där magin med vintern då det finns mycket snö. Allting känns mycket lättare och tio gånger mer angenämt. Men ja, en liten vinterlista för er given. Fyll gärna i själv!

Publicerad 27.11.2017 kl. 14:18

Min dröm

Det sägs att om något känns segt så ska man bara göra något så kommer flodportarna snart att öppnas och vattnet välla ut. Skriv något valfritt i ca 10 minuter för att sedan när du fått bort ”writer’s block” kan övergå till att skriva t.ex. gradu. Nå, vad vill jag få sagt med det här? Det är kanske en lite väl lång introduktion till det jag försöker säga: Titta! Jag bloggar igen!

Brukar nu som då titta in på sevendays.fi för att se på blogglistorna där. Ofta är listorna intressanta men jag har bara inte orkat eller idats fylla i dem. Så, det har väl funnits en viss lättja i detta bloggande och listifyllande. Aningen konstigt eftersom jag ju älskar att fylla i och blogga i listor. Så jag tänkte ta mig i kragen och fylla i den nyaste listan – min dröm – för den verkar riktigt rolig och semilätt att fylla i. Så, den ska nog gå att fixa.

Om jag fick drömma fritt:

Bo här: Jaa… Har alltid drömt om två eller tre ställen. Den första är ett egnahems hus, trähus i rött med vita knutar ute på landet och en fin trädgård gärna med tillhörande veranda och eget potatisland. Kanske skild bastubyggnad? Det andra är en herrgård med tillhörande stall och stora ägor där en skog ingår. Det tredje är en stor och sjukt flott loft-lägenhet i New York eller någon annan storstad med stora glasfönster.

Resa hit: Världen runt. Skulle så gärna besöka bl.a. Australien och stanna där en längre tid, sen Sydamerika och Nordamerika. Mysigt värre. Efter det skulle jag gärna åka till Island och Afrika för att sedan komma till Europa och tågluffa runt. I mina drömmar tar resan flera år och jag skulle få göra den ensam men träffa härliga människor under resan.

Se den här artisten: Eminem. Eller Apulanta. Ska jag välja en artist/band som gått bort så är det nog Linkin Park med Chester Bennington.

Jobba med det här: Jag har på sistone drömt om att få ha det där röda trähuset med vita knutar ute på landet. Till huset skulle dock tillhöra lite mer, d.v.s. en tilläggsbyggnad där det kunde bo folk året runt. Någonting i stil med en typ retreatgård där det också finns möjlighet att ha djur (hästar och hundar) och att det skulle vara självgående. Tanken skulle vara att folk kunde boka in en vistelse på gården och få komma dit och varva ner. Samtidigt skulle jag gärna se att det skulle finnas gäster som bor kvar året runt och få pyssla med djuren och sådant där. Jaa... det är komplicerade tankar och svårt att sätta ord på. Men det skulle i drömmen fortfarande handla om att jobba i kyrkan.

Klä mig så här: Stilrena kläder, gärna i svart, grått, vitt och typ senapsgult och skogsgrönt. Väldigt jordnära, bekvämt och mysigt. Ändå stiligt och så. Har en rätt så tydlig stil i min pinterest-mapp, men den är kanske inte jätte jordnära i alla fall, haha. Dessutom skulle jag ju shoppa hållbart och kvalitet.

Träffa den här personen: Just nu, morfar. Känner att jag borde få en ordentlig bamsekram, bli omhalsad och känna skäggstubben mot kinden. Fast ja, han är ju död så om det måste vara en levande person så skulle jag jättegärna åka och träffa dem som jobbade på min praktikplats i Helsingfors.

Vakna upp så här varje morgon: I lugn och ro, gärna med massa mys med någon skön person. Sen skulle jag dricka kaffe och äta en god frukost och ja, ha det gott. Typ läsa tidningen, rasta hunden och sånt där trevligt som skulle vara dröömin.

Tjäna det här: Så att jag klarar mig och gärna så att jag kunde dela med mig av det jag får, typ välgörenhet och sådant. (Jag tror jag har en "yrkesskada" när mitt första svar egentligen skulle vara Gud, haha.)

Ge bort det här: Alla onödiga saker jag har hemma, kläder och dylikt. För jag vet ju att det finns människor som kan ha behov av det jag bara har hemma och samlar damm.

Må så här: Jag vill må bra, men det tror jag de flesta vill göra.

Klara den här utmaningen: Hmm… svår fråga. För tillfället så är det kanske just magisters-pappren jag mer än gärna vill ha. Så kanske att jag skulle få mer tålamod, självdisciplin och flit för att klara av det här.

Publicerad 24.11.2017 kl. 11:03

sent i november...

Jag vet inte hur många gånger jag öppnat ett blankt skrivfält och försökt skriva ner mina tankar, försökt blogga men inte fått en enda tanke nedskriven. Det förblir ett tomt skrivfält. Folk frågar efter inlägg, men vad skulle jag skriva om? Att gradun inte framskrider? Att jag nog aldrig haft en så oproduktiv (ööh, 11sp, det kanske är din prestationsprinsessa som gnäller? Eller?) studiehöst som just denna? Att jag inte vill vara ensam, men ändå irriterar mig på de flesta i min närhet? Att mina tankar går i tusen olika spår och att jag inte vet hur jag ska vrida på allt för att igen tänka klart? Eller kanske att framtiden känns så oklar och att det gör mig galen?

Nu kanske det låter som jag sakta men säkert håller på att slukas av något slags mörker. Men det är inte så det känns, jag andas lika lätt som förr och har ingen kall klump i magen. Jag skrattar fortfarande och jag tycker fortfarande (enormt mycket) om det jag gör. Fast framtiden känns oklar och jag blir galen så vet jag att det löser sig, kanske inte så som jag först tänkt mig, men det kommer att lösa sig. Jag känner mig varken hopplös, nervös eller ledsen. Det känns inte som om jag gör något fel. Det som gör mig galen är kanske det att jag stampar på stället. Jag vill inte stampa på stället, jag vill röra mig framåt, helst med dunderfart.

Sen är det där med det sociala umgänget. Jag vet inte riktigt hur jag igen är inne i en fas där jag konstant vill umgås med människor, men ändå irriterar mig på majoriteten av dem. De få som jag inte irriterar mig på skulle gärna få vara runt mig konstant. Det brukar skifta, det vet jag, det är lite ambivalent. Ibland så har jag perioder då jag behöver väldigt mycket eget space och bara få vara för mig själv. Och ibland är det som nu. Minus irritationen då. Ibland vill jag bara inte gå hem. Vill inte vara ensam. Jag fröjdas och mår bra bland människor.  Tycker det är snäppet jobbigt att det skiftat till det här nu, speciellt när jag borde sätta mig ner och ta tag i gradun, och speciellt när det ibland känns som om jag inte har kvar den där självständigheten som jag alltid varit så mån om.

Minussa on ongelma, jokin virhe ohjelmoinnissa. Puutteita koodissa, korvaan tyytymättömyydellä. Tuntuu että tekijä unohti otsaan kirjoittaa: ravistettava ennen käyttöä.

En av många bra Apulanta-låtar, den som gått på repeat så gott som hela hösten. Den säger säkert mer om mig än vad jag ens vågar erkänna eller kan säga. Det känns som jag fallit utanför min kontext på något sätt och tappat fokus. Det leder till att jag stampar på stället, vilket i sin tur leder till att jag blir irriterad på folk och på mig själv. Det gör mig frustrerad, vilket i sin tur leder till att jag knappast får något gjort alls och är missnöjd. Eller ja, något gjort i studieväg. 

Frustrationen över att stampa på stället handlar mest om att jag känner att jag borde bli färdig, gärna snabbt som f*n. Men jo, nu vet ni varför bloggen ekat tomt och varför jag knappt har något att skriva om.

Publicerad 22.11.2017 kl. 11:41

om vecka 41

gammal och välanvänd bild, men SE NU HUR GRÖNT DET ÄR!!! 

En aningen försenad veckolista, men en veckolista ändå! Den här veckan är nog så studiebetonad men samtidigt har jag ingen aning om vad jag egentligen ska göra, så det går som det går...

måndag - igår så mejlade jag runt och lånade ut böcker för att försöka komma igång

tisdag - idag har jag faktiskt inte åstadkommit något alls... suttit och druckit kaffe och käkat lunch typ... så bra jobbat där Laura.

onsdag - imorgon ska jag ja... hjälpa till att koka kaffe vid en disputation och försöka börja läsa de där böckerna jag lånade på måndagen

torsdag - ska hundvakta gudsonen <3 och sen så blir det möte med min handledare om mina studier så jag äntligen kanske har någon aning om vad jag ska göra.

fredag - ska åka hemhem och mysa lite innan jag sticker iväg på barnläger.

lördag & söndag - blir nog chill men också frissabesök och ögonbrynsfixning samt en ledarsamling. Jee! Äntligen får jag håret fixat.

Ja, det var denna vecka. Annars blir det väl lite filmmys, kompishäng och så lite Galna Dagar. Bara jag nu får någon riktning i mina studier så ska det här bli riktigt bra.

Publicerad 10.10.2017 kl. 13:32

den kommande veckan

Tjolahej tjolahoppsan på er alla! Tänkte komma med en liten veckolista till er. Det här är ju något som jag sysslat med tidigare och som flera bloggare sysslar med. Nämligen att skriva veckolista om vad som komma skall.
Nåja, kanske jag sagt samma sak tillräckligt många gånger på olika sätt nu, men vi kör!

måndag - idag har jag inte gjort så mycket annat än packat, för idag är min sista dag hemhemma innan jag åker till Åbo.

tisdag - åker iväg till Åbo och så kanske jag ska söka mig till mysis eller så för att umgås med fina människor! Så ska jag handla förstås, måste köpa lite blommor hem nu!

onsdag - tänkte nog studera denna dag, kanske ta en promenad om jag är rastlös men sen ska jag mysa med mina fina fröknar på kvällen. Jess! Så jag har längtat efter detta!

torsdag - ska fortsätta studera, senast nu ska min praktikrapport för församlingspraktiken vara klar! kanske jag rent av tar itu med den andra rapporten jag ska skriva. Sen får jag nog mejla min professor och be om lite läskurser!

fredag - åker iväg till Karis för praktikseminarium och är där resten av dagen

lördag - praktikseminarium och sen hemåt till Åbo igen. Jeee! Sen ska jag träffa fina Ina och mysa med henne tror jag!

söndag - tänkte gå i högmässan i Åbo (som jag längtat!), kanske högmässolunch och sen lite chill och något annat kul som jag kommer på.

Publicerad 02.10.2017 kl. 19:53

en Harry Potter lista

Lite bilder från när Heidi, Ina och jag åkte till London och bl.a. Leavsden där Harry Potter Studios finns, för jag blev utmanad av Hanna att fylla i en lista om Harry Potter. Jag som älskar Harry Potter och listor så är det här liksom en dream come true. Nåja, vi kör!

Din patronus skulle ha varit?

Enligt Pottermore så är min Patronus en Gråuggla. Jäkligt skrämmande, vem som helst blir väl rädd för stora ugglor? Det är dessutom en av världens största ugglor enligt Wikipedia.

Enligt Pottermore är det ändå ovanligt med en uggla som patronusens skepnad, men magiska djur, t.ex. drakar m.m. är ännu ovanligare. Detta säger att personligheten är annorlunda eller ovanlig hos personen så betyder det inte automatiskt att denna patronus kommer vara extra stark eller bättre än någon annan patronus. Blev aningen överraskad, men tycker det är kul att det blev en uggla och inte t.ex. en spindel, för tusan. Haha.

Om du hade fått äga endast ett magiskt föremål, vad hade du valt?

Sjukt svår fråga egentligen, velar lite mellan trollstav och osynlighetsmantel. Newt Scamanders kappsäck är dessutom också lite rolig. Men kanske trollstav?

Om du hade fått ändra en sak i böckerna, vad hade du ändrat? 

Hmm... alltså absolut det att Remus Lupin & Fred Weasley dör. Blev så ledsen!

Ditt elevhem?

Ravenclaw på Hogwarts och i Ilvermony så har jag blivit sorterad till Thunderbird. Bär mina elevhem stolt men det finns nog vissa Gryffindor/Hufflepuff sidor i mig också.

Minns när man var liten och absolut ville höra till Slytherin för det var ju absolut det coolaste elevhemmet, hihi.

Vilken karaktär är du mest lik?

Kanske typ Ron? Tror nog att jag är en blandning mellan flera, typ Luna, Ron och kanske Molly Weasley. Hanna, vad tycker du?

Vilken karaktär skulle du velat vara?

Hmm... också en svår fråga. Typ Charlie Weasley för drakar. Eller sen Newt Scamander. Eller nån av Weasley-tvillingrna eller Ginny.

Favoritfilm?

Prisoner of Azkaban eller sen Goblet of Fire. Har alltid haft en enorm förkärlek till dessa två, kanske för att de är de sista filmerna som var lite mer "glada och färggranna"? Minns typ ingenting från Half-Blood Prince-filmen.

Vad var det sorligaste som hände, enligt dig?

Att Remus, Tonks och Fred fick sätta livet till under striden om Hogwarts. Sen är hela storylinen om Draco lite tragisk också. Sen ska vi inte ens gå in på Sirius död...

Om du hade fått äta middag med en person från Harry Potter, vem hade du velat äta med?

Öööh, jaa... Supersvår fråga. Måste nog säga att jag hellre skulle gå på en familjemiddag hos Weasleys där alla är inbjudna. Men om man ska välja en så kanske Minerva eller Hagrid?

Favoritbok?

Hmm... vet inte. Men kan säga att jag har otroligt svårt med Chamber of Secrets av någon orsak...

Vilken professor hade du helst haft som lärare själv?

Professor Sprout, Hagrid eller Minerva McGongall.

Vilken position hade du spelat i Quidditch?

Kanske sökare? Eller sen hade jag bara varit åskådare.

Den karaktär du tycker sämst om?

Dolores Umbridge helt klart. Rita Skeeter och Bellatrix Lestrange står också högt upp i rang. & Voldemort och Peter Pettigrew. Och glöm inte bort Severus Snape!

Din favoritkaraktär?

Draco Malfoy, Remus Lupin, Ginny Weasley eller Ron Weasley.

Favoritcitat?

Hmm, svårt. Tycker nog om en hel del saker som t.ex. Dumbledore sagt men är inte helt övertygad om honom som karaktär.

Okej, egentligen var det inte så svårt när jag tänker efter.

Scared, Potter?

You wish.

Där har ni det. Det bästa.

Om du fått göra en sak som Harry gör i böckerna, vad hade du valt att göra?

Hmm… kanske flyga med hippogriffen/testralen eller träffa på drakar och enhörningar? Har alltid varit fascinerad av de magiska djuren

Vad är den mest Harry Potter-nördiga saken du har gjort?

Besökt Warner Bros studios i Leavsden tror jag… och när jag väl var där och köade in till själva Harry Potter setet så hoppade jag typ jämfota och var nära att börja gråta bara för att jag var där och ja… det är ju min favoritserie av böcker.

Vilket ämne hade varit ditt favoritämne?

Kanske Defense against the Dark Arts eller sen typ Skötsel och vård av magiska djur. Tycker Potions också är lite fascinerande…

Ska vi vara brutalt ärliga så skulle jag säkert vara största nörden inom trollkonsthistoria eller något i verkligheten. Haha.

Om du hade varit en animagus, vilket djur hade du varit?

Det går inte att välja men om jag fick välja skulle jag gärna välja typ varg, örn eller häst, men kanske verkligheten skulle vara någon fågel eller nåt sånt? Katt skulle ju vara praktiskt.

Det roligaste som hände, enligt dig?

Första filmen i sin helhet tycker jag är bland det roligaste och gladaste, men enstaka stunder är typ Harry och hans episka come backs.

Hur hade du önskat att sista Harry Potter-boken slutat?

Jaaa… jag tycker slutet är bra. Vet inte riktigt hur jag skulle ändra på något egentligen…

Det var den listan, superkul! Tycker ni andra också kan fylla i, så får vi en HP-lits ahär på ratata! 

Publicerad 30.09.2017 kl. 12:45

snart är det slut

Snart är det slut, församlingspraktiken nämligen. Jag har haft en fullspäckad månad med att bekanta mig med det jobb jag valt att göra. Det är så mycket jag lärt mig, men också så mycket som var bekant och som förstärkte min magkänsla. Det här är något jag vill göra. Speciellt när jag förra söndagen stod vid altaret under Gloria, och egentligen hela liturgin. Det kändes bara så rätt. Liksom, hur kunde jag tänka mig något annat tidigare?

Klart, jag var lite annorlunda då och sådär och hade kanske inte samma insikter och sådär. Men alltså, fick feedback av min handledare och det känns bra när hon har skrivit detta: Jag rekommenderar förbehållslöst Laura för församlingstjänst.

Det där med bekräftelse är nog något som vägde tungt här. Tusan så bra det kändes. Känns skönt avsluta på denna not, eller ja, en vigsel kvar imorgon och sen är det klappat och klart. Sen ska jag återvända till Åbo och försöka skriva gradu.

Publicerad 29.09.2017 kl. 21:20

lite allt och ingenting

Bläddrade tillbaka i bloggen (inte så jättelångt ändå, oopsie?) och hittade min to do-lista för sommaren, eller det jag ville hinna med. Det gick sådär, men är ändå mycket nöjd med min sommar. Skulle gärna ha ägnat lite mer tid till typ att läsa böcker och sånt. Men summa summarum är jag riktigt nöjd fastän jag hängde hemskt lite i Åbo och att jag var lite väl lägertrött efter lägren. Men det är ju därför jag är så nöjd med sommaren, det där att prestera bästa sommaren blev åsidosatt och istället så gjorde jag mitt bästa att bara att stanna upp och njuta (vilket gick lite sådär). Kändes som om jag konstant var tvungen att göra något typ, skriva predikan, praktikrapport, recensioner eller sen planera lektioner. Men ändå kändes det som semester. Så allt blev helt superduper!

Njuter ändå som bäst av att det trots den lilla (eller ganska rediga) kyla som smugit sig på och de mörka kvällarna. Försöker ordna upp i hjärnkontoret och liksom ställa in mig på studier igen och annars också förbereda mig för att det nu kommer bli mörkare och kyligare, så att det inte i november blir nån form av vinter-angst.

Det känns liksom bra att blogga igen, vilket är kul även om jag känner att jag saknar bilder till bloggen (jäkla photobucket!) och lite tema. Men jag gillar ju att flumma runt. 

Publicerad 05.09.2017 kl. 12:53

Laura || 24 || Åbo || Teologi

En blogg om vardagsliv blandat med resor och allt det där som sätter lite extra smak på livet. En plats där jag kan lufta tankarna och samtidigt själen, för det gör en människa gott.

kiva: hösten, vin i gott sällskap, kaffe, hundar (&andra djur), skratta tills jag knappt kan andas

mindre kiva: framtidsångest, snöslask, korvsoppa, oärliga och egoistiska människor, ondska

Lite länkkärlek:

Hanna

Amanda

Karin

I skuggan av domkyrkan