en sommarlista

För att köra igång bloggandet igen efter en kortare tystnad p.g.a. första maj-festligheter och en omgång förkylning så tänkte jag fylla i ratatas sommarlista. För övrigt sitter jag och spånar lite kring andra inlägg just nu för att kunna gå vidare. Borde snart kunna komma med mera info om vart mitt liv är på väg och sådär. Men först, sommarlistan:

Vilka tre saker tänker du på när du hör ordet sommar?

Vattenmelon, isglass och läger.

Kommer du jobba i sommar eller vara ledig?

I år ser min sommar lite annorlunda ut än vad den gjort under somrarna sedan jag började studera. Hela juni kommer jag jobba i Saltvik. Om jag får fortsätta jobba i Saltvik kommer jag att fortsätta jobba också i juli och augusti med en minisemester (har samlat ihop fem dagar semester tror jag, haha) sista veckan i juli.

Ett läger kommer jag ju ändå få åka på, vilket känns bra. Är inte helt redo att lämna livet som läergreger ännu. Eller ja, lägergreger utan sjukt mycket ansvar om vi säger så.

Vad gör du helst en ledig kväll?

Allra helst befinner jag mig nära intill vatten, på sätt eller annat. Skönt är det ju att bada bastu för att sedan kunna kyla av sig i sjön eller havet som ligger invid, men lika bra går det med hemmabastu och att sitta ute och njuta av de milda men värmande solstrålarna på kvällen. Liksom livsnjuteri i bästa format. Därtill med gott sällskap så är jag mer än nöjd.

Vad är, enligt dig, den ultimata sommarmaten?

Åh vad svårt... men grillat. Grillad halloumi med lite grillad majs och sen en sallad med typ blandsallad, vindruvor, feta, körsbärstomater och lite gurka.

I och med att jag äter vegetariskt 95% av alla måltider så ska jag fortsättningsvis försöka göra det under sommaren, men en svaghet jag har under sommarsäsongen är ju just grillat. Så kan hända att jag äter en korv eller lite revbensspjäll i sommar också om det bjuds på.

Vad är ditt favoritställe att vara på under sommaren?

Tur i oturen eller nåt? Nä, är nog lyckligt lottad som får vara på Åland i sommar. Vi brukar ofta med familjen ta en vecka på Åland under sommaren utan några som helst krav, så känns bra att vara här under sommaren även om det kommer vara jobb.

Annars hemhemma hos föräldrarna i hängmattan eller så hos mormor eller moster.

Hur skulle den perfekta sommardagen se ut för dig?

Sovmorgon. Alltid sovmorgon för att ha en perfekt dag. Men sen lugn frukost utomhus, typ gröt eller nåt med färska bärm, yogurth och en stor kopp kaffe som njuts i lugn och ro. Därefter på med shorts/kjol och skönaste tröjan och bara göra ingenting. Typ läsa lite skönlitteratur i hängmattan eller kanske till och med dra till stranden för att simma och sola. Att förbereda god mat tillsammans med familj och/eller vänner och sedan tillreda den och äta tillsammans innan det blir dags för bastu mot kvällen. Bastubad och en kall öl eller skumppa/vin för att lägga lite lyx eller guldkant.

Och sen glass och färska bär i stora lass. För mig präglas perfekta dagar långt av kravlöshet och att jag inte behöver jäkta iväg någonstans. Liksom en lugn och vilsam tillvaro med mat. Haha, perfekt om du fråga rmig!

Ett fint sommarminne?

Har så många... oj, men vad ska jag välja... kanske midsommardagarna hos mormor med god mat och bastu? Gemenskap med familj och släkt är också viktigt. Är en enorm hemmakatt så flera fina minnen finns just i dessa situationer.

Sen finns det ju en hel drös med fina lägerminnen, som t.ex. när man riktigt bondar med de andra ledarna och kan sitta uppe på småtimmarna och prata (fast man borde sova), eller att vara ensam vaken på natten och sitta i fönstret och höra när regnet öser ner. Eller sen alla fina konfirmander som först typ hatar en, men mot slutet av lägret så kommer de fram och absolut ska kramas och ha en hejdå-kram för att kunna lägga sig eller åka hem. <3 Åh, mitt hjärta blöder.

Finns det någon låt du förknippar med sommaren?

Än en gång, finns så många. En hel del lägersånger som följt med från konfirmandläger men också pop-låtar. Tyyyp...

Gung i kajutan med X3M som jag inte kan tänka eller lyssna på utan att börja skratta. 

More than you know av Axl Ingrosso och nån...är också en som spökat i huvudet. Glöm inte heller Despacito och Sun is shining and so are you.

Fem saker du vill hinna göra i sommar:

  1. Simma mer än en gång.
  2. Äta lösglass med kompisarna.
  3. Åka ut till en stuga.
  4. Mysa med familjen & hundarna.
  5. Njuta och bli brun.

Det var den sommarlistan, vad ska ni hitta på i sommar?

Publicerad 11.05.2018 kl. 11:06

en liten notis

Droppar bara in och meddelar att jag denna vecka har hand om ratata:s instagramkonto, så ni kan kolla vad jag hittar på där under veckan. Ratatas IG är ratata.fi. 

Och när jag nu tittade in, så glada vappen och kalasa lugnt som SO för Kåren uttryckte det här om dagen. Klara vappen!

Publicerad 30.04.2018 kl. 10:55

dagens lista

Det är flera som fyller i dagens lista nu, har ju själv också gjort det för en tid sen, men kanske det är dags för en till. Speciellt nu då jag är inspirerad av både Maria och Hanna. Så utan desto mer prat, dagens lista.

Dagens humörÖverraskande bra trots huvudvärken som följde med hela dagen tills jag kom hem från jobbet och tog en huvudvärkstablett.

Dagens måendeBra minus huvudvärken då.

Dagens borde: Diska. Tvätta byk. Usch. Och sen det ständiga studierna som jag borde åtgärda.

Dagens frisyr: Utsläppt och nytvättat. Mitt hår saknar kanske volym, men som nytvättat är det alltid lite kreisi på något plan. Idag är det kreisiga att det faktiskt gjort som jag vill.

Dagens smink: Mascara, highlighter och så lite concealer.

Dagens klädsel: Hade vit t-shirt och mörkblå slacks idag i kombo med en ljusblo kragskjorta och ljusrosa sneakers. Väl hemma blev det sport-bh, myströjan och springbyxorna.

Dagens planer: Inte så mycket mer, ska väl kolla lite Brooklyn Nine-Nine och dricka mitt nya sov gott-te.

Dagens materiella vill ha: Räknas en hund hit? Jag har grym valpfeber och sitter dagarna i ända och drömmer om en lite lurvboll. <3

Dagens fundering: Att jag nog måste köpa solbrillor asap. 

Dagens beroende: Dadlar med kokosflingor. Finns liksom inte något bättre. Det är omöjligt att äta bara en av dessa delikata dadlar.

Dagens tråkigaste: Ööh, kanske det att nätet på jobbet inte fungerade så det blev liksom extra strul med allt.

Dagens längtan: Hundvalpen. Men lite hemlängtan också, mest för att jag i helgen faktiskt ska åka hemhem, haha.

Dagens låt: Centuries av Fall Out Boy. 

Publicerad 23.04.2018 kl. 19:08

april vart tar du vägen?

Igår när jag satte mig ner i soffan efter jobbet så slog det mig. April är över halvvägs. Inte så revolutionerande, men det känns liksom inte som mitten av april. I mitt huvud är vi kanske i februari-mars månadsskifte. Det går undan nu kan jag bara konstatera.
Livet efter Åbo-helgen börjar ta form igen, även om helgens festligheter fortfarande känns (börjar jag bli gammal?) i kropp och själ. Precis som förra gången jag besökte Åbo så var nog inte kameran framme särskilt mycket, men jag fick åtminstone bild på mig själv när jag väl var uppklädd och en "vardagsbild" från Åbo (och x-antal toaselfies med H&I (som inte ens ville vara med på bild alla gånger, men de förblir i mitt egna arkiv tillsvidare)). Så helt tom var kamerarullen inte.

Dagarna i Åbo gick ut på att mysa med de bästa av vänner, dricka skumppa och ja, ta det lugnt. Hann träffa en hel del människor, vilket alltid känns bra då det kan gå länge mellan varje träff. Ingen sake denna gång, vilket kanske var helt bra för bara vid tanken kan jag nästan framkalla smaken igen... tvi!
Annars visade Åbo nog sin bästa sida än en gång, för Åbo är oerhört vackert på våren nästan helt oberoende väder. Kanske snart igen.

En glad och uppklädd mupp. Titta bara så min klänning tindrar. Åh, så kul att få vara lite extra kalasklädd ibland!

Det har varit två typ-kanslidagar nu även om jag mest varit ute och flängt omkring från plats A till plats B via plats D. Det som kanske känns mest konstigt är att snart har jag bara två månader jobb kvar... tiden flyger när en har roligt sägs det ju.

Nåja, tillräckligt med helt klara saker nu. Snart ska jag packa ner mitt pcik och pack och styra bilen hemåt för att mysa med M. Ska bli skönt att träffa henne igen och bara prata om livet. 

Publicerad 19.04.2018 kl. 16:14

en sväng till åbo

Sitter som bäst på båten och skriver. Idag inleds min korta visit till Åbo, denna gång för att fira min älskade förening som fyller 51. Ifjol var det ju jubileumsfest och riktigt pampigt kalas, så i år är det i en lite mindre skala. Det betyder dock inte att det skulle vara mindre glitter och bubbel. Mest ser jag ju ändå fram emot att träffa människorna där.
Idag när jag gick ombord på båten och stod i den där tunnel-saken och väntade på att få komma ombord så kunde jag inte annat än le. Solen sken från nästan klarblå himmel, det vädrade vår i luften och ja, jag kom än en gång fram till att jag trivs på Åland. Det ska bli roligt att vara en sväng till Åbo men lika skönt att komma hem igen.

Hoppas åstadkomma åtminstone lite av den där hårvolymen i frisyren som ska fixas tills imorn...

Annars så får vi vänta lite ännu på glitter och bubbel, men jag ska försöka få bilder från festen, både på fina människor, mat och bubbel. Kanske en bild på mig själv också - vill ju visa den fina klänningen jag har! Nu måste jag dock studera, det är pinsamt hur länge sen jag studerat ordentligt och jag har en läskurs jag verkligen behöver få klar.

Publicerad 12.04.2018 kl. 14:19

en helt ny värld

Spotify har ju varit uppe i nyheterna under de senaste dagarna. Det är väl knappast en överraskning för någon att även jag använder Spotify och att det jag använder Spotify till är ju att lyssna på musik. Visst det finns en hel del brister i tjänsten men överlag gör den ett väldigt bra jobb. Så varför tar jag upp detta? Jo, det finns ju också poddar på Spotify och även om jag lyssnat på en YLE-podd där min föreläsare på akademin medverkade så har jag aldrig riktigt fastnat för dem.

Jag vet, galet. Men inte har jag någonsin varit för ljudböcker heller. Eller ja, i barndomen då det fanns sånadär korta sagor som hade spelats in på kassett och det kom en bok med i paketet. Dessutom har jag ju gått en kurs i ljudteknik med fokus på bl.a. poddande, crazy.
Nåja, hur som helst så har jag den här veckan börjat lyssna på poddar. Det är främst Ted & Kaj jag lyssnar på just nu och som jag skrattar. Jag saknar tiderna då Ted var med i YLE X3M:s Succémorgon. Men det här med poddar var en helt ny och oförväntat intressant & rolig värld. Hur har jag inte fått upp ögonen (rättare sagt öronen kanske?) för podcasts tidigare? Det är så typiskt mig, last woman to jump the bandwagon eller något...

Har du någon podd du inte skulle klara dig utan? Vad var din första poddupplevelse? Berätta gärna och ännu mer gärna får du tipsa om vad en podd-oskuld som jag ska börja lyssna på.

PS. En negativ grej med Ted & Kaj-podden. De är alldeles för långa för min arbetsresa... Jag skulle behöva typ 5-10min till för att kunna lyssna på ett avsnitt per resa.

Publicerad 04.04.2018 kl. 12:00

Hur hamnade jag på Åland?

Hur hamnade jag här? Eller ja, för att förtydliga – hur hamnade jag på Åland? Well, strap on your seatbelts, ’cause it’s storytime.

De flesta i mina närmaste kretsar har redan svaret på denna fråga, men visst har jag fått frågor annanstans ifrån än från den närmaste kretsen också. Vad gör jag egentligen på Åland? Trivs jag? Hur kom jag hit?

Det korta svaret är att en av mina kompisar frågade om jag hade möjlighet att jobba i församling på Åland under en halvårsperiod. Jag kommer så levande ihåg situationen när jag fick frågan. Jag var på Glöggrundan 2017 och vi skulle nyss börja vår barrunda tillsammans med Ina, Alex och Johanna. Blev liksom helt ställd och det kändes att frågan inte kunde komma mer opassligt. Jag var ju på fest. Nåväl, jag var rätt så positivt inställd från första början och svarade att jag nog definitivt är intresserad av jobbet.

Lite bakgrund för det här är att jag i oktober återvände från min församlingspraktik i Helsingfors och älskade att återvända till studielivet, men i slutet av november, då var jag redan less och trött på det. Hade sökt ett jobb i Kyrkslätt men det rann ut i sanden innan och tänkte att jag bara får bita i det sura äpplet och stanna kvar på våren. Jag hade ju mina vänner där och ja, Åbo var ju ändå Åbo. Dessutom hade jag en avhandling att skriva, så lika bra att ta itu med den och se till att få papper i handen. Nå, riktigt så blev det ju inte…

I dryga två veckor gick jag och var nervös huruvida jag skulle få jobbet eller inte och om jag var tillräckligt behörig. Nåväl, på luciadagen fick jag besked. 1.1.2018 skulle jag börja jobba som tillförordnad diakoniarbetare samt barn- och ungdomsledare. Jag tänkte inte alltför länge innan jag bekräftade och tog emot platsen. Min tjänst är delad så att 60 % är diakoni och mission och den resterande 40 % är barn- och ungdomsverksamhet. Därtill sitter jag också på informatörrollen i Saltviks församling. Min chef är min f.d. tutor som nu är kyrkoherde i samma församling. Jag trivs oerhört bra och som jag skrivit på bloggen så känner jag mig inte alls så malplacerad som jag gjorde under hösten i Åbo. Det är skönt att ha fått sätta distans mellan allting även om jag saknar mina kompisar något enormt (det är aningen ensamt här ibland kan ni tro…) och att avhandlingen fortfarande är oskriven.

Jag har tidigare lagt upp bilder på var jag jobbar, men S:ta Maria kyrka är nog en väldigt vacker kyrka och det skadar inte att lägga upp henne igen ur en annan vinkel denna gång.

Det är nu april, och varför jag väljer att skriva om det här just nu är för att nästa månad lediganslås min tjänst. Jag har full rätt att söka tjänsten, men jag har inte den blekaste aning om vad jag ska göra. Stanna kvar på Åland, i en lägenhet och ett jobb jag trivs med – eller ska jag flytta tillbaka till Åbo för att skriva min avhandling där och endast studera?

Tanken är ju att jag ska bli präst, och även om det jobb jag nu gör är något som jag absolut ser som meningsfullt och dyrbart för min (förhoppningsvis) kommande roll som präst, så gillar jag att vara på Åland och kommer troligen återvända hit sen när jag har en examen om Gud, biskopen & domkapitlet samt en församling här så vill. Att jobba är dock krävande, speciellt då jag sitter på en heltidstjänst. När ska jag skriva avhandlingen? Vad om ensamheten blir alldeles för stor? Vad tusan ska jag ta mig till?

Nåja, det återstår att se hur saker och ting blir. Just nu står det nog 50/50 för hur det kommer gå. Det är ju inte ens sagt att jag får tjänsten om jag söker, är ju långt ifrån behörig ungdomsarbetsledare eller diakon…

Publicerad 03.04.2018 kl. 19:40

länge sen sist

Så var det april, tänk att vi är här redan? Känns helt galet att vi redan är här. Nyss var det ju början av januari och hela året var ännu rätt så oplanerat och jag var med nytt jobb och ny bostad och så gott som nått liv. Tre månader in i min nya vardag och inte så mycket har förändrats. Jag gillar ju min nya vardag fortfarande.
Mars kom och gick, jag fyllde 25 år och innan det så besökte jag Argentina och Uruguay samt gjorde en praktik tillsammans med studenträsterna i Helsingfors. Ja, och så fastade jag i en dryg månad från instagram, kanske mer om det senare.

Bjuder på en bild från utsikten från vårt hotellrum den sista kvällen. Alltså vädret och värmen under vår resa var underbart, själen kunde andas ut och mådde så löjligt bra.

Vår familjeresa till Argentina och Uruguay gick väldigt bra och det var så skönt att finnas i en kravlös tillvaro där det går att gå iklädd t-skjorta, kjol och sandaler. Ville mest titta in och säga hej, jag finns fortfarande. Ska försöka återkomma med mer regelbundet bloggande nu när ens tillvaro är lite mer krävande och har material att skriva och fundera över.

Publicerad 02.04.2018 kl. 17:45

om en vecka som kom och gick

Det blev tyst lite plötlsigt här på bloggen. Men som ni kanske märkt så har flyttat in en ny layout på bloggen. Sidhuvudet ska jag uppdatera igen när jag får lite mer vårig fiilis i det. Men jag är nöjd. Ännu åtminstone.

Våra Pocky-chokladpinnar samt Moschi-risbollsgodisarna. Ryser ännu också när jag tänker på konsistensen av dessa risbollar eller vad de nu sen ska kallas...

Åkte ju som sagt iväg till Åbo för några dagar förra veckan, och visst kändes det bra. när jag först landade kändes det lite ångestfyllt av någon orsak, men när jag väl landade så var det bara att fortsätta därifrån jag lämnat allting kändes det som. Det blev morgonkaffe i bästa sällskap, mycket återseenden, att träffa gudsonen och att dricka sake.
Jo, K, I och jag köpte ett presentkort av A för att få bekanta oss med japansk kultur. Vi fick lära oss några vanliga fraser och dricka sake samt äta lite japanskt godis. Pocky-chokladstickorna var goda men Moschi-risbollarna var nog ingen höjdare. Dessutom dog man lite av bara konsistensen. Saken smakade som vatten där äppel/päron/nån random frukt legat och flutit omkring i obestämd tid och så alkohol. Vattnet smakade sake ännu dagen efter denna kväll.

En gammal Åbo bild får pryda inlägget. 

Roligt hade jag det även om jag glömt vinterjackan hemma (den där riktigt varma), och tiden for iväg alldeles för snabbt. Att komma tillbaka till Åland och fortsätta jobba var trevligt, men ändå aningen ledsamt. Tur att jag har fina arbetskamrater och andra människor kring mig, vilka gör att saknaden i vissa fall helt glöms bort. Dessutom så är det ju inte så illa, för imorgon kväll så sätter jag mig på båten till Helsingfors för att göra lite praktik och träffa familjen samt åka iväg till Argentina. Pepp pepp pepp!!!

Det blev ett lite längre inlägg med få bilder, beskriver kanske min Åbo vistelse rätt väl? Vi hade det väldigt roligt och jag tänkte inte ens på att gräva fram telefonen för att fota i det vackra (men isiga) vädret.

Publicerad 03.03.2018 kl. 18:12

om bloggen och dess utseende

Det är ju nästan vår tycker jag vi kan säga. Nästan. Köldgraderna och snön får gärna stanna till mitten eller slutet av mars. Sen får våren komma så jag kan börja promenera omkring i vårskor och vårjacka. Åh så jag längtar till det!

Idag är det riktigt kanonväder utomhus, -10 grader och tillräckligt med snö för att det ska vara roligt. Solskenet och fågelkvittret gör att vårkänslorna vill tränga sig på redan nu. Vårkänslorna leder ju till en hel del (som att jag vill ha tusen nya plagg i garderoben) och jag sitter och funderar över bloggens layout. Skulle villa ha lite mer fräscht än vad jag har nu även om det inte är jättelänge sen jag böt senast. Har någon tips på hur jag skulle få det fräscht och kanske lite vårigt utan att det blir alldeles för mycket vitt? Tycker ratata är lite knepig på det planet, men ska ta och leka lite med design och layout när jag väl har tid.

Publicerad 20.02.2018 kl. 11:28

Laura || 25 || Åland || Teologi

En blogg om vardagsliv blandat med resor och allt det där som sätter lite extra smak på livet. En plats där jag kan lufta tankarna och samtidigt själen, för det gör en människa gott.

Studerar teologi, men jobbar för tillfället i en församling på Åland. Så dörren från studielivet till arbetslivet står på glänt och jag med en fot i vardera liv. På fritiden försöker jag ägna mig åt roliga saker och livsnjuteri. Som någon lade det så vacker, så är även jag, nybliven livsnjutare.

kiva: hösten, vin i gott sällskap, kaffe, hundar (&andra djur), skratta tills jag knappt kan andas, långsamma morgnar

mindre kiva: framtidsångest, att vara sen, snöslask, korvsoppa, oärliga och egoistiska människor, ondska

Lite länkkärlek:

Hanna

Amanda

Karin

I skuggan av domkyrkan

Sabina