augusti

Så var jag tillbaka, efter en semestervecka, och som bäst en arbetsvecka tillbaka på jobbet bakom mig. Semestern kom och semestern gick, men glädjeruset bubblade fram så gott som varje dag under semestern. Så skönt att det inte fanns någon som ställde krav eller att jag behövde tänka på jobbet. Kunde faktiskt stänga av det helt, vilket var mer än tacksamt.

Nu, när jag är tillbaka på jobbet igen går det slött. Denna arma värme har verkligen satt en ur balans. Tur ändå att vi har det svalt och skönt inne på kansliet (än så länge), för det sägs ju att värmen ska fortsätta. Men få se vad som kommer hända, skulle inte tacka nej till ett ordentligt oväder just nu. Svettas vart om vartannat känns det som.

Vad annat har hänt då? Jaa... inget särskilt egentligen. Vardagen har börjat rulla på igen även om en stor del av arbetslaget är på semester och det annars också är väldigt lugnt. Även på hemmaplanet är det lugnt, vilket är skönt. Men en rolig grej hittade jag häromdan, nämligen min gamla blogg och fastän det bara är några få år sen jag höll tag i den bloggen så är det nästan pinsamt att läsa en del inlägg. Tänk så mycket som förändrats och hur mycket en (förhoppningsvis) mognat. En sak som jag dock gillade var att jag gjorde inlägg om veckan/veckorna som gått tillsammans med telefonbilder. Dock så bestod de övriga bilderna på bloggen av "riktiga" bilder, så det kanske var ett kul koncept då, men kanske jag får ta och återinföra detta format ändå.

Ack, det var lite filosoferande. Nu ska jag åka och handla och sedan blir det helg! Njut, och se till att dricka tillräckligt med vatten!

03.08.2018 kl. 14:00

tacksamhet

I förra inlägget skrev jag om att jag hittat övningar som ska hjälpa mig tänja och bli mer flexibel och mjuk genom att pinteresta. Hittade även något annat, nämligen "Friday Five" som var en utmaning att skriva ner fem saker som en är tacksam över. Så varför inte försöka se saker och ting lite mer positivt denna väldigt måndagiga måndag och lista fem saker jag är tacksam för.

  1. Fyra arbetsdagar kvar innan semestern. Kan inte betona det nog.
  2. Möjligheten till att bada. Hörde av en kompis att de inte kan simma på sitt skribaläger för att det finns så mycket blågröna alger i vattnet, så snart kommer det väl till Åland också.
  3. Det soliga vädret. Även om nauren och jag (och många andra) sitter och suktar refter regn, det är ju snustorrt.
  4. Kaffe.
  5. Frukter. Storkonsumerar frukt för tillfället, och är knappast den enda. Finns inget smaskigare än kall och krispig vattenmelon när det är riktigt varmt ute.
16.07.2018 kl. 18:31

en typiskt måndagig måndag

En bild från i våras när det var lite extra fint väder, precis som nu. Det är panoramabild från mitt favoritställe att se ut över havet.

Det är måndag och som bäst sitter jag och njuter av en kaffepaus på jobbet. Eller ja, njuter är väl att ta i, men det positiva är väl att det är mycket svalare inomhus än utomhus. Igår när jag åkte ut till Nääs för friluftsgudstjänst så satt jag under hela gudstjänsten i gassande sol, så lite svalka klagar jag inte över.
Annars rullar det väl på som det ska, det är faktiskt en tid sedan jag haft problem med måndagar men idag så slog det till lite extra hårt. Så min måndag är sådär typiskt måndagig idag (fantastisk svenska, I know). Alldeles mosig i hjärnan så fick jag stanna upp för farbro Blå, men efter en kort infostund fick jag åka iväg med en varning. Var så lättad och nervös så när jag körde vidare så kom gråten, något jag suttit och pantat på en tid tror jag, brukar annars inte reagera så kraftigt på sådant här. En mycket mindre måndagig sak, om än väldigt typisk måndagig var när jag skulle köpa lunch idag och valde specifikt en mataffär med take-away sallad för att få en stämpel i mitt sallads-pass (10 stämplar ger en en gratis sallad, typ prisvärt) men glömde förstås bort det. Såå, det var nog med snubblande för idag.

Annars så har det varit ganska lugnt idag, ska se till att åka ut och bada igen ikväll för att lugna ner mig. Den dagliga* badstunden har blivit lite av en meditativ stund för mig när jag verkligen lever i nuet och inte grubblar och ältar över det som händer i mitt liv och i världen.

En annan kul grej är att jag igår upptäckte hur stel jag blivit, så jag satt och pinterestade en massa olika tänjingsprogram och hittade faktiskt en hel del som visar på hur stel jag blivit, så ska försöka syssla lite med det här för att mjuka upp mig själv, speciellt höfterna och ryggen.

* ja, har åkt ut och badat typ varje dag nu i en vecka, så då räknas det väl som daglig eller hur?

16.07.2018 kl. 13:47

veckan innan semester

Nästa vecka inleder jag min semester, så jag har fem dagar jobb kvar innan jag får ta lite "sommarlov" för i år. Tänkte att det nu kunde vara bra att sammanfatta vad nästa vecka kommer före med sig även om programpunkter är rätt så öppna ännu.

måndagen blir nog en helt vanlig arbetsdag. Ska försöka ordna upp så att allt är klart inför höstens igångkörning igen.

tisdagen ser rätt så lika ut som måndagen. Jag har ett möte inprickat men jag är osäker på om mötet blir måndag, tisdag eller onsdag, så vi får se.

onsdagen ska jag se till att ha det sista fixat och så blir det en aftonbön för min del ännu på kvällen.

torsdagen kommer jag väl knappt att kunna sitta stilla när semestern är bakom hörnet, men i varje fall så får jag nog börja programmera både arbetsmejl och -telefon inför semestern (speciellt telefonen orsakar huvudbry... liksom jag förstår inte android telefoner och hur jag spelar in ett röstmeddelande. I och för sig så har jag inte ens försökt göra det på iPhone heller...)

fredagen är den sista dagen innan semester, senast då ska allt vara klart och bokat. Annars får jag väl ta och städa lägenheten och se till så att allting är i skick för semester också på hemmaplanet.

lördag och söndag eller helgen så kommer mamma och pappa till Mariehamn och stannar här en natt. Då ska vi se till att hinna med lote sightseeing och god mat innan vi på söndagen tar småfärjorna till Brändö för att stanna där i några nätter. Efter det åker jag hemhem och så får vi se när jag är tillbaka på holmen igen (spoilers, det blir helt senast den 30.7 för så lång semester har jag ändå inte).

15.07.2018 kl. 20:17

ett till besök

Det är konstigt hur mycket en hinner med när en får besök. Heidi kom ju hit på måndag och stannade till torsdag, så jag hade en hel del tid att visa henne runt, och vi hann se riktigt mycket.

På måndagen så plockade jag upp Heidi från terminalen efter att ha susat dit efter jobbet. Vi landade hemma hos mig och hann ta en lugn stund innan vi tassade ut på stan för att äta och lite catch up i varandras liv. Ingen Powerpoint denna gång, men lika bra så! Det var riktigt skönt och vi snackade nog bort ett par timmar innan vi rörde oss vidare för att hinna titta på stan.

På måndag-kväll njöt vi av vädret och bestämde oss lite sådär halvspontant att ta en promenad i kvarteren för att prata av oss och stilla oss inför natten. Vi blev dock attackerade av en kissemiss (nu sitter den och vaktar i gatuhörnet) vilket vi tyckte var lite konstigt, men båda överlevde utan större skador än aningen överraskade.

Tisdagen hade jag tagit ledigt (älskar att jag har flyttade veckovilor som möjliggör sådana här lediga dagar. Det blev sovmorgon de luxe innan vi drack vårt morgonkaffe och funderade över dagens program. Vi åkte iväg mot Vårdö med ett stopp i Saltvik så Heidi kunde få se både kyrkan och kansliet där jag jobbar.
Väl i Saltvik blev vi påminda om att det fanns ett nytt caf´é som öppnat på Vårdö så vi såg till att styra kosan ditåt, och det var nog ett av de mysigare caféerna på ön, mest för att vi råkade komma dit samtidigt som ett av vårdhemmena var där. Så tillsammans med ett gäng pensionärer och vårdare drack vi kaffe och njöt av både det vackra vädret och de fina vyerna.

Tisdagens äventyr fortsatte med besök till bryggeri Stallhagen där vi åt sen lunch eller tidig middag, helt hur en ser på saken. Heidi åt vegetarisk chili sin carne (haha, eller ja, con ska det väl ändå vara) och jag tog smörstekt abborre. Blir lika glad över maten varje gång när jag besöker Stallhagen, det smakar hemlagat men ändå restaurangnivå. Efteråt styrde vi kosan hemåt igen och vilade upp oss efter dagen innan vi fick den fantastiska idén att åka iväg och bada.

Glassen på den vänstra bilden är en alkoglass och var urläcker, idag när jag skulle inhandla samma glass så var den förstås slut, men hoppas på påfyllning. Den var lite häftig också i och med att det fanns en slice lime i glassen. Smakade sådär härligt som en mojito brukar smaka.
På kvällen körde vi ännu ut till samma plats som jag åkte till då jag fick spontanryck och fotade lite solnedgång.

Onsdagen var jag tvungen att jobba men Heidi underhöll sig själv genom att till exempel diska, hon som hatar att diska. Vi hade inte så stora planer, vi hade tänkt ta en promenad, men vädret var fantastiskt så vi åkte tillbaka till stranden vi hittat tidigare och badade.

Onsdagen blev en "roadtrip" mitt i natten till Eckerö (eller ja, nästan i varje fall), mest för att jag kände för att köra lite bil. Så vi spelade bra musik och pratade vidare medan Heidi fick se Hammarland och Eckerö. Som jag nämnde tidigare, hann vi se en hel del. Vi var ju i Vårdö och Saltvik, åkte genom Finström, kollade affärerna i Mariehamn och så badade vi i Lemland och sen denna lilla "roadtrip". Rätt så bra om jag får säga det själv.

Torsdag morgon och jag tog en sovmorgon fast jag skulle på jobb. Det blev jobb senare in på kvällen istället. Vi åkte och badade under förmiddagen (det var ett morgondopp ändå, okej?) och sen körde jag Heidi hem till mig, hängde upp simdräkten och handduken innan jag styrde kosan mot jobbet. 

Det var Heidis och mitt äventyr i ett nötskal.  Nu sitter jag med fotbad och ska snart hoppa in i duschen för att tvätta av mig så jag kan sätta mig ner och njuta lite innan jag ska försöka sova lite tidigare idag än igår.

14.07.2018 kl. 20:11

måndag

Ny vecka och nya tag. Ett finbesök avlöser ett annat finbesök. Igår åkte mamma, mormor och moster hem igen efter ett drygt dygn på Åland. Det var så skönt att ha dem här och ha tid med dem under helgens lopp. Vi hann med en hel del, både besök till Stallhagen och Saltvik samt att sitta på uteservering och även en hel del god mat. Idag är jag tillbaka på jobbet, men imorgon, då har jag tagit ut en ledig dag, eftersom Heidi landar på Åland idag. Så vi får se vad dagarna för med sig förutom jobb och kompishäng. Den här veckan kommer nog gå i ett huj, vilket kanske är bra eftersom det verkligen märks att det är semestertider nu då vi bara är två på kansliet och de flesta åkt hemhem eller ut till stugan.

Veckan kommer som sagt gå till att umgås med Heidi och att jobba. Så det finns egentligen inga spikade planer kring veckan ännu. Men två födelsedagar ska jag uppmärksamma under veckan.
I helgen är jag ledig men fick inbjudan till församlingens friluftsgudstjänst så jag tror jag ska åka dit helt enkelt för att njuta av psalmsång och gudstjänst (och att få sitta i bänken och inte jobba för en gångs skull, haha). Nästa vecka blir sista veckan innan semester, hurra!

Hur som haver, nu är det jobb som gäller (lunchpaus för tillfället) och imorgon så ska jag försöka ha med mig kameran när vi hittar på bus med Heidi. Vi hörs hörni!

09.07.2018 kl. 11:01

fri-nally

Flera gånger under juni och början av juli har jag öppnat bloggen och försökt plita ner något som kanske kunde vara läsvärt, men varje gång fått ner någon ynka mening innan jag stängt ner inläggsfönstret igen. Det brukar bli så här på sommaren, och flera andra gånger under året. Bloggen får ligga och samla damm majoriteten av tiden och det gör mig så oerhört frustrerad, för jag gillar att blogga men det känns som om jag inte har en plats för det längre. För det är knappt så jag ens orkar läsa vardagsinlägg mera. Alla nischer är uppanvända och upptagna. Ålandslivet, grubblande över mitt framtida yrke, telefonbilder... ja, alltså allt känns det som. Kanske borde lägga ner egentligen? Eller liksom, ta paus? Tusan...

Okej, det var kanske lite väl negativt. Men lite uppgiven fiilis har jag nog över detta bloggande. Skulle gärna gå tillbaka till typ 2010 och den bloggivern jag hade då. Fyllde i listor var och varannan dag känns det som.

Men det kommer säkert ett uppsving igen, bara jag tankarna på rätt ställe och i rätt mindset. Det är äntligen fredag idag, arbetsveckan har varit lång och tung (jo, jag är trött som bara den. Vem sa att sommaren är en lugn tid? Det är nästan mer nu än det var i början av året...). Helgen bjuder på festligheter då min mor, mormor och moster kommer på en liten dygnsvisit till Åland. Det piggar alltid upp! Och festligheterna tar inte slut när helgen är över heller, för på måndag kommer Heidi hit och stannar tills torsdag. Jo, jag måste jobba också, men kommer ju ha sällskap i varje fall.

Eftersom det vankas besök så vet jag exakt hur min fredagskväll kommer se ut. Kommer laga mat (mozzarella, körsbärstomater, spenat och pasta), ta ett glas vin (more like two glasses) och städa lägenheten. Ska ha sovrumsfönstren på vid gavel och andas in sommarluften som sen om kvällen blir sval, nästan kall och lite fuktig, som en blöt hundnos.
Men ja, det var väl lite kort om livet, och speciellt blogglivet. 

06.07.2018 kl. 12:19

en ledig helg, äntligen!

Efter en tio dagars arbetslänga sitter jag äntligen i min egna säng och bara njuter av ledighet. Tre dagar ledigt ska nog göra susen, ska ta sovmorgnar, dricka kaffe och strosa runt i stan och så ska jag försöka ta mig i kragen och rasta kameran när jag äntligen fått hit den.

Idag har jag redan hunnit med två koppar kaffe frukost och en sovmorgon. Idag tänker jag nog mest sysselsätta mig här hemma och städa upp i knutarna, tvätta kläder och diska. Dessutom är det Ålands självstyredag, vilket lär framkalla en hel del happening på stan, åtminstone har jag hört att det bjuds på tårta någonstans. Men som sagt, jag tänkte koncentrera mig på hemmet idag, så få se vad det blir idag. 

Igår kväll låg jag i sängen kring 20-tiden och funderade på att gå och lägga mig tidigt när telefonen ringde och jag fick förfrågan att komma med till Västra hamnen och sitta på pavljongen. Man tackar ju inte nej direkt. Så det blev en sen kväll (ja, mitt på natten är sent för mig, okej?) men skönt att kunna slå sig ner i en bekväm soffa, njuta av en kall öl och snacka bort kvällen med några av mina favoritmänniskor.
Nu ska jag ta itu med byket och sen får jag nog diska tror jag, njut av er helg hörni!

09.06.2018 kl. 13:26

spontanryck och solnedgångar

Förra fredagen så satt jag hemma och inväntade regn. Under kvällens lopp hade det varit ovanligt mulet och regnsjukt och till sist så öppnade sig himlen för en kort stund och det kom lite regn. Ingen stor skur, men ändå tillräckligt för att lämna kvar en fräsch doft, sådär som det doftar när det regnat. Efteråt ljusnade det också något enormt och solen tittade fram just då den höll på att gå ner.
Mitt i mitt tandborstande så fick jag konstatera att jag inte kan stå över ett ljus som detta och drog på mig första bästa skor och jacka innan jag plockade på mig plånboken, telefonen och nycklarna och körde iväg i jakt på ett ställe där jag kunde fånga solnedgången och himlen samt vattnet i en och samma bild. Jag behövde inte köra länge, för dryga fem minuter senare hittade jag stället och tassade iväg när en ny regnskur drog förbi.

Alltså ljuset var så oerhört fint, det liksom var sådär rosa som det ibland är och syrenerna och regnet hängde kvar som tunga och dominerade dofter i luften. Knäppte några bilder och fick sedan återvända hem för att lägga mig i sängen och bara lyssna till nattens ljud och njuta av dofterna. Tänk så mycket ett litet regn kan bidra med.
Inläggets bilder är alltså från denna kväll då jag bara drog iväg och var lite spontan, det kvittade att klockan nästan var elva på kvällen när jag drog iväg, det var mest bara befriande. Mera sånt tack!

Som bäst sitter jag i min säng och knapprar ner detta inlägg, fönstret står på vid gavel och den fräscha om än kyliga sommarluften strömmar in genom fönstret. Ska snart stänga fönstret en aning, dra ner rullgardinen och krypa ner under täcket för att sova, det är ändå jobb imorgon så kan inte sitta uppe och häcka hela natten även om det är ett lockande alternativ. 

05.06.2018 kl. 23:42

syrener och grönska

Så är vi inne i juni, sommarmånaden har börjat men hela skönheten av sommar ligger ännu framför oss. Jag har haft full rulle på jobbet under de senaste dagarna, och i och med att ratata strulade i helgen så blev det inget blogginlägg. Men det kommer att komma upp ett inlägg om ett litet spontanryck som jag hade i helgen.

Syrenbild från typ ifjol eller så. Den får figurera en gång till, för i år har jag äntligen fattat det här med blommor. Och deras dofter.

Sitter och tänker på hur tacksam jag är att jag får fortsätta jobba på Åland ännu efter juni, för tiden känns så knapp. Kan knappt förstå vart ett halvår tagit vägen. Satsar på att skynda långsamt.

Annars då? Ja, jag njuter av livet. Har sett flera filmer inom omloppet av tre dagar nu än vad jag gjort under de senaste fem månaderna innan. Ligger i sängen med öppet fönster och bara njuter av syrenens doft. Förundras över ljuset. Dricker vin eller te och äter somrigt, typ vattenmelon och jordgubbar. Längtar efter sommarregn och åska. Vill så gärna ta ett dopp i det blå också, men fegar ur varje gång.
Med andra ord så är det en rätt så skön period i mitt liv just nu, det flyter på och det finns tid för arbete och det finns tid för sådant som är trevligt. 

05.06.2018 kl. 10:52

Laura || 25 || Åland || Teologi

En blogg om vardagsliv blandat med resor och allt det där som sätter lite extra smak på livet. En plats där jag kan lufta tankarna och samtidigt själen, för det gör en människa gott.

Studerar teologi, men jobbar för tillfället i en församling på Åland. Så dörren från studielivet till arbetslivet står på glänt och jag med en fot i vardera liv. På fritiden försöker jag ägna mig åt roliga saker och livsnjuteri. Som någon lade det så vacker, så är även jag, nybliven livsnjutare.

kiva: hösten, skumppa, vin i gott sällskap, kaffe, hundar &katter, skratta tills jag knappt kan andas, långsamma morgnar

mindre kiva: framtidsångest, att vara sen, snöslask, korvsoppa, stress, oärliga och egoistiska människor, ondska

Lite länkkärlek:

Hanna

Amanda

Karin

Pastorn och havet

Sabina